Cégvilág

Ismét eladó az Opel? - Kínaiak és a Volkwagen is vevő lehet

Új fordulat az Opelnél: egyszerre két német lap is, a Spiegel és az Auto Bild is úgy értesült, hogy az amerikai anyavállalata, a General Motors megválna az európai gyártótól. A lapok úgy tudják a lehetséges vevők között kínai autógyártók és a Volkswagen konszern szerepelnek.

Néhányan még emlékezhetnek arra, hogy az Opelt 2009-ben a General Motors már egyszer megpróbálta eladni, ám később az amerikai gyártó felügyelőbizottsága visszatáncolt, s végül azzal kommentálta a majdnem életbe lépett üzletet, hogy nagyra értékelik a vevők erőfeszítéseit egy lehetséges igazságos megállapodásért, de az autóipari körülmények mind az USA-ban, mint Európában javultak azóta, hogy meghirdették az eladást.

A Spiegel és az Auto Bild információi szerint a vállalat most ismét készen áll arra, hogy eladja a magyarországi gyártóüzemmel is rendelkező vállalatot. A lapok szerint a vezetőség megelégelte, hogy az Opel európai és brit üzletága (Vauxhall) csak veszteséget termel, míg a világ többi részén nyereségesek.

A detroiti menedzserek meggyőződtek arról, hogy nincs szükségük az Opelre, hiszen motorokat olcsón már Koreából, az egykori Daewoo gyártól is tudnak szerezni. Az Opelről a GM elnöke Dan Akerson már márciusban úgy nyilatkozott „türelmetlen vagyok, s ez így sokáig nem tartható”.

A német lapok szerint kínai gyártók mellett az Opel németországi riválisa a Volkswagen (VW) konszern lehet a legesélyesebb érdeklődő. A wolfburgiak ugyanis nem hagyhatják, hogy kínai rivális fészkelje be magát az európai piacra. A VW menedzsmentje már két évvel ezelőtt világosan kimondta, hogy számukra az Opel potenciális felvásárlási célpont, ha ez a konszern céljaival is megegyezik. A Spiegel kereste az Opel vezetőségét, akik azonban a hírt spekulációként minősítették.

eladás jármű Volkswagen vezsteség vauxhall GM Opel
Kapcsolódó cikkek