Cégvilág

Ma eldől: egy időre megbénulhat egész Budapest

Sztrájk lehet a BKV-nál, ha nem születik megegyezés a korkedvezményes nyugdíjról. Az akció tervezett időpontját ma jelentik be.

Még ebben a hónapban sztrájkolhatnak a BKV dolgozói, ha nem sikerül megegyezniük a kormánnyal a korkedvezményes megmaradásáról. A munkabeszüntetés időpontját ma jelentik be – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában a főként kötöttpályás járművek vezetőit tömörítő Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Gulyás Attila közölte: első lépésként csak rövidebb, figyelmeztető sztrájkot tartanának, majd egyre nőne a munkabeszüntetés időtartama. A sztrájktörvény szerint a BKV-sok csak akkor szüntethetik be a munkát, ha megállapodtak a menedzsmenttel az elégséges szolgáltatásról, erre hét napja van a vállalatvezetésnek és a szakszervezeteknek.

A felvetésre, hogy a kormányzati nyilatkozatok szerint a változások kizárólag a rendvédelmi dolgozókat érintenék, Gulyás Attila kijelentette: az alkotmánymódosítás lehetőséget teremt úgynevezett sarkalatos törvények meghozatalára, és ezekben a jogszabályokban már bárki szerepelhet. Az érdekképviselet kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett a miniszterelnöknek írt levelében, a kormány azonban elzárkózik a tárgyalásoktól – mondta a szakszervezeti vezető. „Ha nem akarnak ránk vonatkozó törvényeket hozni, miért nem mondják meg nekünk egy tárgyalás során? Gyanús, hogy ködösítenek, mellébeszélnek, és nem akarnak tárgyalni" – fogalmazott.

Gulyás Attila hangsúlyozta: érthetetlennek tartják, hogyan merülhet fel a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésének lehetősége a járművezetőknél, ennek többletterheit ugyanis teljes egészében, jóval előre kifizeti a munkáltató. Az összes járművezető után a keresetükből számított többlet, 13 százalékos járulékot fizet be a BKV az államkasszába – mutatott rá.

A mozdonyvezetők ma tartanak tüntetést a Parlament előtt a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj megszüntetése elleni tiltakozásul.

sztrájk BKV demonstráció járművezető nyugdíj korkedvezmény tömegközlekedés
Kapcsolódó cikkek