Cégvilág

"Nagyon nagy a baj" - A multiellenesség magyar betegség

A multiellenesség nem általános, hanem magyar betegség, a kkv-k gyengesége ugyancsak nem általános, szintén magyar betegség – mondta el Hegedűs Zoltán Világgazdaság Patrióta gazdaságpolitika konferenciasorozata keretében zajló tanácskozáson.

Hegedűs Zoltán tanácsadó határozottan azt állította előadásában, hogy a kisvállalkozók sokat - például céltudatosságot, pozitív hozzáállást, fegyelmezettséget, nyitottságot - tudnak tanulni a multiktól. Szerinte "nagyon nagy baj van Magyarországon", mert rendkívül elrontottuk a
duális gazdaságot.

A szomszédos Ausztriában vagy Lengyelországban nincs multiellenesség. A lengyelek kezdettől fogva jobban csinálják a patrióta gazdaságpolitikát, az ottani vállalkozások sokkal nyitottabbak, igen exportorientáltak és saját versenyképességük erősítésével elérik, hogy a multinak eszébe sem jut Lengyelországba menni.

A multi körökben is tapasztalatokat szerzett előadó beszámolt arról, hogy ha egy üzleti ajánlatával keresi meg az érintetteket, akkor a multik 80, a kkv-k 20 és a területi kamarák 0 százaléka reagál a megkeresésre Magyarországon.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) stratégiai államtitkára ugyanitt elmondta: "meggyőződésem, hogy a betelepülő multinacionális vállalatoknak épp úgy érdeke, hogy megfelelő beszállítókat találjanak Magyarországon, mint a kkv-knak az, hogy a multik segítségével exportpiachoz jussanak."


[enews_gallery id='337574']

multiellenesség Cséfalvay kkv Hegedűs
Kapcsolódó cikkek