Cégvilág

"Ne fizessünk többet az importgázért, mint mások a régióban!"

Bencsik János államtitkárnak küldött levelükben az ipari energiafogyasztók a készülő energiastratégia egyik elemére, a versenyképesség javításának fontosságára is rámutatnak.

Összességében egyetért a készülő energiastratégiával a hazai ipari nagyfogyasztókat tömörítő Ipenerg, a terv néhény elemére azonban ráerősítene. Annyira fontosnak tartja a megfelelő cselekvési tervet, hogy maga is csatolt egyet Bencsik János államtitkárnak küldött levelében.

Fontosnak tartja az Ipenerg például a versenyképesség növelését, amihez elengedhetetlen, hogy a térségbeli országoknál ne fizessünk többet az importgázért. Ennek persze az a feltétele, hogy az orosz eladó lássa, hogy nem függünk kizárólag az ő szállításaitól, mondta a szervezet sajtóbeszélgetésén Zarándy Tamás, az Ipenerg elnöke.
 
Az Ipenerg óv az energiaárakban lévő keresztfinaszírozástól, komoly lehetőségeket lát a rendszerhasználati díjak és más energiaár elemek csökkentésében. Tagjai a kapcsolt energiatermelés támogatását hosszabb távon fölöslegesnek tartják, és egyet értenek a stratégia azon pontjával, hogy az áram árában hosszabb távon se legyen kilowattóránként 1,50 forintnál nagyobb támogatás.

Az Ipenerg támagatást remél az ipari energiafelhasználás hatékonyságának javításához is. Rendbe kell tenni a távhőszektort is, aminek alapja az elfogadható árszint biztosítása, máskülönben további fogyasztói csoportok válnak le a rendszerekről. 

A szervezet fontosnak tartja, hogy megfelelő cselekvési terv is társuljon az energiastratégiához, ezért 11 pontban megfogalmazta saját, erre vonatkozó javaslatát.


További részletek a holnapi Világgazdaságban

Bencsik János Ipenerg Zarándy Tamás
Kapcsolódó cikkek