Cégvilág

Olajkészletek - Sokkolni akarta a piacot az Energia Ügynökség

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) a Reuters értesülései szerint meglepetést akart okozni az olajpiacon, amikor bejelentette: története során most harmadszor felszabadítja a rendkívüli helyzetekben alkalmazható olajtartalékokat.

"Az elemzésünk – összhangban az amerikai szakértőkével – azt mutatta, hogy a hagyományos eszközök nem elegendőek, ezért meglepetést kell keltenünk a piacon" – mondta a Reutersnek egy európai diplomáciai forrás az IEA döntése kapcsán. A szervezet 60 millió hordónyi plusz olajat dob a piacra, Nobuo Tanaka, a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője a bejelentést kommentálva úgy fogalmazott: előzetes intézkedésként szabadítják fel az olajkészletet, ez új mechanizmus a szervezet életében.

A készletfelszabadítás nem volt indokolt az iráni olajminiszter szerint. Mohammad Aliabadi tegnap Bécsben, újságírók előtt szintén a piaci egyensúly meglétével érvelt, miután részt vett az és az OPEC olajkartell egyeztetésén. Szerinte Irán jobban aggódik az IEA beavatkozásának elvei miatt, mint azért, hogy a készletfelszabadítás hogyan hat az olajárakra. Még keményebben fogalmazott az OPEC általános főtitkára, Rilwanu Lukman egy moszkvai konferenciáján. „Az IEA rosszat lépett, rossz időben. Sőt lábon lőtte önmagát, mert a biztonsági készleteket valódi válság, valódi problémák kezelésére tartják fenn. Ezzel veszélyezteti az OPEC-kel kialakított jó kapcsolatot.”

A készletfelszabadítás a harmadik ilyen piacbefolyásoló döntés volt az energiaügynökség fennállása óta. Azt követően került rá sor, hogy június 8-i ülésén az OPEC nem tudott megállapodni termelési kvótái növeléséről. „Az IEA újból közbelép, ha szükséges” – jelezte a szervezet ügyvezető igazgatója, Nobuo Tanaka a hét végén.

 

olajár OPEC energia ügynökség IEA
Kapcsolódó cikkek