Cégvilág

Osztrák lapok: Orbánék visszavásárolnák a MÁV Cargót

Több osztrák lap is hírt ad arról, hogy a magyar kormány azt fontolgatja: visszavásárolja az osztrák szövetségi vasút (ÖBB) veszteséges árufuvarozó részlegének, a Rail Cargo Hungariának (RCH, korábban: MÁV Cargo) üzletrészét.

A Der Standard című bécsi lap szerint ez ügyben az ÖBB már a magyar kormánnyal tárgyal. A magyar állam abban reménykedik, hogy az RCH tulajdonának mintegy egyharmadát vásárolhatja vissza, 10 milliárd forintért. Az osztrák lap szerint az RCH jelenlegi értéke mintegy 33 milliárd forintnak (124,4 millió euró) felel meg.

A Die Presse emlékeztet arra, hogy idén május végén az ÖBB főnöke, Christian Kern "tiszta spekulációnak" nevezte a magyar állam visszatérését a veszteséges RCH-hoz és hangsúlyozta, hogy nem tervezik az eladást. A lap összefoglalójában megemlíti, hogy a MÁV Cargót 2008 januárjában 102,5 milliárd forintért adták el az ÖBB leányvállalatának, a Rail Cargo Austria-nak (RCA).

Az RCA 2010-ben 353 millió euró összegű veszteséget halmozott fel, ebből kereken 70 millió euró jut az RCH-ra, az ÖBB mérlege így negatív. Az egykori MÁV Cargo megvételét az osztrák államügyészség jelenleg vizsgálja, fennáll ugyanis kenőpénzek kifizetésének a gyanúja az ügy kapcsán.

máv cargo visszavásárol Rail Cargo Austria RCH állam
Kapcsolódó cikkek