Cégvilág

Tovább aggódhatunk az idei gabonatermés miatt

A világ gabonatermelése idén várhatólag újabb rekordot állít fel, a termőterületek nagyobb bevetésének és a hozamok javulásának köszönhetően. Ám az alacsony készletek miatt az árak továbbra is magasak és volatilisek lesznek 2011-ben és 2012-ben – tűnik ki az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelentéséből.

A mezőgazdasági termékek és élelmiszer alapanyagok általános helyzete feszült, a nemzetközi árak makacsul magas szinten állnak, és ez veszélyt jelent számos alacsony jövedelmű, élelmiszerhiánnyal küszködő ország számára - jelentette ki David Hallam, a FAO piaci és kereskedelmi részlegének igazgatója a Reutersnek nyilatkozva.

A FAO ugyanakkor úgy látja, ez a mennyiség nem lesz elegendő arra, hogy jelentős készleteket lehessen ismét létrehozni, ami stabilizálhatná az árakat. A globális búzatermelés idén várhatólag 3,2 százalékkal bővül és a mennyisége 674 millió tonna lesz, ám a búzakészletek várhatóan 2,6 százalékkal csökkenek a 2011/2012-es szezon végén 183 millió tonnára. A világ gabonakészlete a 2011/2012-es évad végén várhatólag 0,8 százalékkal magasabb, 494 millió tonna lesz, de még mindig jóval elmarad a 2009/10-es szezon végén feljegyzett 534 millió tonnától A FAO szerint, mivel a teljes gabonatermelés aligha fedezi a fogyasztást, a nemzetközi árak valószínűleg magasak maradnak, különösen a búza és a durvaszemcsés gabona piacain.

A FAO jelentése arra is rámutat, hogy a gabona és a növényi olaj nemzetközi árának emelkedése vélhetően közrejátszik majd abban, hogy idén 21 százalékkal növekszik az importált élelmiszerek globális költsége, és rekord magasságot, 1,29 trillió dollárt ér el. Ez a legszegényebb országokat sújtja a legkeményebben, mert az élelmiszerimportjuk költsége várhatóan 30 százalékkal emelkedik.

A jelentés megjegyzi, hogy az orosz búzaexport-tilalom júliusi feloldása kisebb lefelé ható nyomást gyakorolhat ugyan az árra, de mivel az amerikai és európai kitermelés bizonytalan, az árak volatilisek maradnak.

A The Moscow Times szerdai száma szerint az oroszországi belföldi búzaárak várhatólag 33 százalékkal emelkednek, amikor a jövő hónapba ismét beindul az A lap Pavel Surikint, a szibériai agrár holding elnökét idézte, aki szerint a belföldi árak várhatólag 6000 rubelre emelkednek tonnánként a jelenlegi 4500 rubelről. A lap megjegyzi, hogy ebben az esetben korrekcióról van szó, hiszen az orosz árak jelenleg mintegy 30 százalékkal alacsonyabbak, mint a chicagói árutőzsde határidős jegyzése.

termés FAO gabonaár gabona Orosz export
Kapcsolódó cikkek