Cégvilág

Újabb ítélet a magyar szabályok ellen

Ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely az Európai Bizottság engedélye nélkül kizárja a végelszámolás alatt álló agrárcégeket a nemzeti kiegészítő támogatásból – mondta ki az Európai Bíróság.

Az ügy előzménye, hogy a Bábolna Zrt. 2005-ben uniós mezőgazdasági és hozzá kapcsolódó nemzeti kiegészítő támogatást kapott. Miután kiderült, hogy a cég 2004. szeptember 1-je óta végelszámolási eljárás alatt áll, az illetékes hazai hatóságok visszavonták a kiegészítő támogatást.

A Bábolna Zrt. emiatt pert indított, arra hivatkozva, hogy szerinte az uniós és a nemzeti mezőgazdasági támogatások egységes rendszert alkotnak, amelyben a támogatási feltételek sem térhetnek el. Az ügy a Fővárosi Bíróság elé került, amely azt kérdezte az Európai Bíróságtól, hogy végelszámolás alatt álló cégek kaphatnak-e uniós agrártámogatást, illetve az ahhoz szükséges követelmények fennállása esetén támaszthatók-e további feltételek a kiegészítő támogatás nyújtásához.

Tegnapi ítéletében a bíróság emlékeztet arra, hogy a nemzeti kiegészítő támogatások az EU közös agrárpolitikájának a keretébe illeszkednek, és azokat az új tagállamok kizárólag az Európai Bizottság engedélyével nyújthatják. Az ítélet szerint a hazánk által a bizottságnak benyújtott és jóváhagyott program nem tartalmazott olyan feltételt, amely szerint ilyen támogatás csak olyan agrárcégeknek nyújtható, amelyek nem állnak végelszámolás alatt.

Európai Bíróság Bábolna ítélet agrárpolitika
Kapcsolódó cikkek