Cégvilág

Végre csökkenhetnek az olajárak

Az OPEC akár 1,5 millió hordóval is emelhet napi termelési kvótáján a június 8-i ülésén - mondta a Reuters hírügynökségnek az egyik tagállam delegáltja csütörtökön.

Az olajpiaci kartell azért dönthet az emelés mellett, mivel a 100 dolláros olajár túl magas, ráadásul szükség van a kieső líbiai termelési kapacitások pótlására is. A világ olajtermelésének egy harmadát államokat tömörítő OPEC 2007 után először növelheti termelési kvótáit.

A forrás ugyanakkor elmondta, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint napi 1 millió hordóval nőhet a kibocsátás. Ez megnyugtató lenne az árakra nézve - tette hozzá. Az 1 millió hordós emelés kevéssé hatna az olaj világpiaci kínálatára, mivel több tagállam már így is kvótáján felül termel. A szervezethez tartozó 11 állam - piaci becslések szerint - napi 26.23 millió hordó olajat hozott felszínre májusban, többet a 24,84 millió hordós célnál.

Nehézségeket okozhat a megállapodásban, hogy egyes OPEC tagállamok nem rendelkeznek szabad termelési kapacitással, így nem tudnák kihasználni a megnövekedett termelési lehetőségeket. Ezek az államok ugyanakkor aligha néznék jó szemmel a többi olajtermelő piaci részesedésének növekedését.

Az olajpiaci kartell hagyományosan nem közöl számokat sem termeléséről, sem a megállapodott kvótákról. A szervezet által ismertetett számok is másodlagos forrásból származnak.

Egy másik küldött ugyanakkor kételyeit fejezte ki, hogy értelme lenne a termelési célok formális emelésének. "Mindenki annyit termel, amennyit akar és azt a pénzt zsebeli be, amit akar" - fogalmazott a Reutersnek nyilatkozó forrás. Ezt erősíti meg a hírügynökség felmérése is, amelyben az elemzők többsége a jelenlegi termelési kvóták megtartását valószínűsítette.

Az elszálló nyersanyag- és energiaárak komoly gondot okoznak a világgazdaságnak: a magasabb több jegybankot is monetáris politikájának szigorítására ösztönözött.

A JP Morgan & Chase elemzőinek szerdai jelentése szerint a világgazdaság szempontjából jó hír lenne a magasabb kitermelés. "Ez kedvező lépés lenne az importáló országok szemszögéből (...) és jót tenne a gyengébb periódusba került világgazdaságnak is" - írta a bankház. Ugyanakkor figyelmeztettek: nem világos még, hogy ez elegendő-e arra, hogy ne emelkedjenek tovább az olajárak a harmadik negyedévben.

Korábban a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) - tőle szokatlan módon - arra szólította fel az olajtermelő országokat, hogy növeljék kibocsátásukat az olajárak csökkentése, illetve gazdasági válságból való kilábalás támogatása érdekében. Korábban Szaúd-Arábia 70-80 dollár közötti hordónkénti olajárat tartott keresleti és kínálati oldalról egyaránt igazságosnak.

A Brent északi-tengeri olajfajta ára csütörtök délelőtt 44 centes csökkenéssel 114,09 dolláron állt, míg a nyugati félteken irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára 58 cent eséssel 99,71 dollár volt.

kőolaj kibocsátás OPEC kitermelés energiárak IEA
Kapcsolódó cikkek