Cégvilág

A Google tényleg rontja a memóriánkat?

A Columbia Egyetem munkatársai kutatást végeztek annak érdekében, hogy kiderítsék: hogyan hat az emlékezetünkre az internetes keresők elterjedése.

A " Google Effects on Memory: Cognitive Consequences of Having Information at Our Fingertips" című tanulmány szerzői azt állítják, hogy a Google és a többi keresőcég valóban hatással van az agytevékenységünkre. Betsy Sparrow, a kutatás vezetőjének megfogalmazása szerint az emlékezetünk struktúrája átalakul az internetes keresés hatására és manapság úgy támaszkodunk a Google-ra, mint egy barátra vagy családtagra.

A legfontosabb változás: kevesebb konkrét információt tudunk felidézni, de jobban tudjuk, hol és hogyan lehet megtalálni az adott információt. A Time megfogalmazása szerint a neuronjaink gyakorlatilag "kiszervezik" az emlékezettel kapcsolatos aktivitás egy részét, a Google az agyunk kiterjesztett részévé válik.

Vagyis nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a Google rontaná az emlékezőtehetségünket, de az biztos, hogy átalakítja az agyműködésünket. Sparrow egyébként úgy látja, hogy profitálhatunk is a Google-hatásból, hiszen a felhasználók – legyenek egyetemi tanárok vagy üzleti döntéshozók – nagyobb szellemi energiát fordíthatnak a jelenségek megértésére azáltal, hogy kevésbé koncentrálnak az adatok memorizálására.


 

kereső agy Neuron agytevékenység Google memória
Kapcsolódó cikkek