Cégvilág

A rivális szolgáltatóhoz is mehetünk roamingolni

A héten várható döntés rövid időn belül már a második a mobilpiac ezen szegmensét érintő uniós szabályozásban. Alig egy hete hozta nyilvánosságra Brüsszel az idén július elsejétől élő új díjszabásokat, amelyek elsősorban a mobilos hívásokra vonatkoznak.

A négy éve bevezetett és két éve módosított uniós szabályozás szerint az egységes szabályozású eurótarifát választók legfeljebb 35 eurócentes (116,60 forint) percdíjat fizetnek az indított és 11-et (36,60 forint) a fogadott roaminghívásokért.

A szolgáltatók eredetileg abban reménykedtek, hogy Brüszszel meggyőzésére elegendő újfajta díjtételek – napidíjak, heti, havi átalánydíjas bérletek – bevezetése a barangolásban. Ettől remélték, hogy a bizottság eltekint a különféle kiskereskedelmi ársapkák alkalmazásától. Az uniós illetékesek azonban nem elégedettek a versennyel.

Olyannyira nem, hogy annak fokozása érdekében még azt is megengedik majd az Európában utazó mobilos ügyfeleknek, hogy a jövőben maguk válasszák meg a roamingszolgáltatójukat is, vagyis ha az otthoni mobilszolgáltatójuk barangolói ajánlata nem megfelelő a számukra, mehetnek a külföldi konkurenshez is eredeti SIM kártyájukkal és mobilszámukkal. Ez mindenképpen hatással lesz majd az európai szolgáltatók üzleti modelljeire. Ha az Európai Parlament és a tagországok kormányai is jóváhagyják, az új szabályozás 2014-től léphet életbe.

SIM kártya roaming tarifa EU percdíj díjcsomag barangolás
Kapcsolódó cikkek