Cégvilág

Eltűnt tagdíjak - A kormányig ér az osztrák kamarabotrány

Az osztrák szövetségi minisztérium bekérette a Bécsi Gazdasági Kamara félresikerült spekulációs üzleteire vonatkozó dokumentumokat.

Ezt Reinhold Mitterlehner (ÖVP) gazdasági miniszter szóvivője közölte. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy a vizsgálat meddig tart. A gazdasági tárca, mint felügyeleti szerv, annak a kérdésnek akar utána járni, vajon a Bécsi Gazdasági Kamara betartotta-e a törvényeket a kétes pénzügyi ügyleteknél. Ugyanakkor a pénzügyi ügykezelés felülvizsgálatára a számvevőszék az illetékes.

A számvevőszék viszont nem hozza nyilvánosságra a vizsgálati terveit, ezért a szervezet nem tudott válaszolni arra, górcső alá veszik-e a kamarák ügyét. Ráadásul – írja a Die Presse – egy speciális jogszabály miatt ez esetben az érintett fél dönti majd el, hogy az esetleges vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozzák-e, nem úgy, mint a többi esetben, amikor minden dokumentum automatikusan felkerül az internetre.

A gazdasági kamarán belül egyébként vita támadt a további eljárás módját illetően a vitatott tőkebefektetésekkel kapcsolatban. A Zöldek külső szakértőt bevonását kérik, ezt azonban az ÖVP-Wirtschaftsbund képviselői elutasítják. A Zöld képviselők azért szeretnék külső vizsgáló alkalmazását, mert a gazdasági minisztert – úgy is, mint volt kamarai vezetőt – nem tartják semlegesnek.
 
Mint arról beszámoltunk, a bécsi kamara és az osztrák gazdasági kamara 2006 és 2008 között fektetett be 10, illetve 8 millió eurót az R-Quadrat ingatlanpiaci cégbe, amely később csődbe ment. Egyelőre nem tudni, mennyit veszített a két kamara nyugdíjalapja, mint ahogy azt sem, hogy terheli-e felelősség az érdekképviseletek vezetőit az ügyben. A kamarai tisztségviselők mindvégig hangoztatták, hogy a szabályoknak megfelelően jártak el a befektetési döntéseknél, mivel a pénzügyi tanácsadójuk, az IMB alacsony kockázatúnak minősítette a papírokat

gazdasági minisztérium Gazdasági Kamara kamara számvevőszék befektetés
Kapcsolódó cikkek