Cégvilág

Hazudott a kisebbik Murdoch?

A Murdoch-birodalom két vezetője csütörtök délután közleményt adott ki, mely szerint már évekkel a botrány kirobbanása előtt felhívták James Murdoch, a médiamágnás Rupert Murdoch fiának figyelmét egy e-mailre, mely szerint a News of the Worldnél a visszaélések sokkal szélesebb körűek, mint amire a cég engedélyt adott.

A vádak homlokegyenest ellentmondanak James Murdoch szavainak, amelyek szerint nem volt birtokában semmilyen bizonyíték arra nézve, hogy a lehallgatások túlmutattak volna a letartóztatott újságírón. A vádak komoly bajt hozhatnak a trónörökös fiára, aki a News Corp. európai és ázsiai üzletágait vezeti, a a parlament tudatos félrevezetése ugyanis bűncselekménynek számít Nagy-Britanniában.

A tegnap közzétett nyilatkozat ugyanakkor az első jele annak, hogy a Murdoch-birodalom (volt) dolgozói a News Corp. ellen fordulnak. Az ügy kapcsán Tom Watson, a Munkáspárt törvényhozója a Scotland Yardhoz fordult, mivel a közlemény "egy nagyobb előrelépést jelez az ügyben, hogy végre eljussunk a valódi tényekhez".

Rupert Murdochot és fiát kedden hallgatta ki a brit parlamenti bizottság a lehallgatási üggyel kapcsolatban. Akkor mindketten kiálltak a véleményük mellett, mely szerint nem tudtak a visszaélésekről. A kipattant botrány miatt befejezte működését a 168 éves News of the World, a cég megvált két vezető tisztségviselőjétől és visszavonta a News Corp. a BSkyB szatelitszolgálatóra tett 12 milliárd dolláros ajánlatát.

Murdoch News Corp David Cameron
Kapcsolódó cikkek