Cégvilág

Így készül az Olimpiára London - Képek

Néhány nap híján egy év múlva, 2012. július 27-én elkezdődik Londonban a XXX. nyári olimpia. Az építők jól haladnak, egymás után adják át az elkészült létesítményeket. A szervezők szerint a diplomáciai sikerek mellett a városrész és az egész szigetország gazdasága nagy hasznot húz a különböző beruházásokból. Olyan is akad azonban, aki éppen az olimpia miatt elmaradó turisták miatt kieső bevételeket siratja.

A napokban készült el a jövő évi londoni olimpia médiaközpontjának egyik fő épülete, a nemzetközi közvetítő centrum. A játékokkal kapcsolatos építkezésekért és fejlesztésekért felelős állami szervezet, az ODA bejelentése szerint ez az ötödik kész létesítmény a kelet-londoni Olimpiai Parkban. A 275 méter hosszú épület annak a komplexumnak a része, amely több mint 20 ezer újságíró, televízió- és rádióriporter, fotós, technikai szakember munkahelye lesz majd a játékok ideje alatt.

A szervezők közlése szerint nincs lemaradás, így minden stadion, az olimpiai falu, az egyéb kiszolgáló épületek kivitelezése megfelelő ütemben halad. Az eddig elkészült kajak-kenu pályát, kerékpár csarnokot, Olimpiai Stadiont, kézilabda- és kosárlabda-csarnokokat már birtokba is vették, a próbaidőszak már tart bennük, némelyik már nemzetközi versenyeknek is otthont ad idén, vagy az olimpiát megelőző időszakban.

Kajak-kenu pálya

A Lee Valley White Water Center 31 millió fontba került és körülbelül 20 kilométerre, északra, Broxbourne-ben fekszik a London keleti részén létesülő Olimpiai Parktól.

Kerékpár csarnok

A 90 millió fontból felhúzott Velodrome névre hallgató aréna 6 ezer néző befogadására képes. Az építkezés 2009 márciusában indult el, az ovális pálya elkészítése két évig tartott. A londoni olimpia pályakerékpáros versenyeit 2012. augusztus 2-7. között rendezik, amikor összesen 10 számban dől el az aranyérem sorsa.

Olimpiai Stadion

A stadion összesen 486 millió angol fontba került, a kimutatások szerint építéséhez 10 ezer tonna acélt használtak fel. Az ötkarikás létesítmények kezeléséért, fejlesztéséért és későbbi hasznosításáért felelős állami szervezet döntése értelmében a játékok után a létesítményt átalakítják, mindössze hatvanezer ember befogadására lesz alkalmas, és atlétikai viadalok, illetve szabadtéri koncertek mellett a West Ham United labdarúgócsapatának ad új otthont. Valószínűleg azért a West Ham lett a befutó, mert vezetői korábban közölték: az olimpia után is meghagynák a játékteret övező rekortánt, így a létesítményben a jövőben is rendezhetnének atlétikai versenyeket. A Tottenham terveiben teljes átépítés és a futópálya eltüntetése szerepelt.

Kézilabda csarnok

Az olimpia alatt ebben a 44 millió fontért felépített csarnokban játsszák majd le a férfi és a női kézilabda torna selejtező mérkőzéseit és a női torna negyeddöntőit is, emellett pedig az öttusa versenyek vívó eseményeinek is otthont ad majd. A csarnok építése folyamán fontosak voltak a környezetvédelmi szempontok is, így például a rézből készült külső burkolatának elemei nagyrészt újrahasznosított anyagból készültek. A csarnok tetején 88 darab olyan technikai elem is található, amely a külső nap fényerejét közvetíti a belső térbe, közel 40 százalékkal csökkentve a megvilágítás költségeit. A vízfelhasználást tekintve is modern megoldásokat alkalmaztak a tervezők, az esővíz gyűjtésével ugyanis a mellékhelyiségek öblítése is megoldható.

Kosárlabda csarnok

A 12 ezer férőhelyes aréna 15 hónap alatt épült fel, és immár a negyedik üzemkész létesítmény az Olimpiai Parkban. Az első tesztversenyt augusztusban rendezik benne. A 35 méter magas, fehér színben pompázó csarnok az egyik legnagyobb ideiglenes olimpiai helyszín, ugyanis azt a játékok után elbontják.

London közlekedésének fejlesztését is megkezdte. Pár hete startoltak a Temze folyón átívelő függővasút építési munkálatai. Az 50 millió fontos költségvetéssel épülő rendszer két helyszínt – északról a kelet-londoni Royal Victoria Dock-nál lévő Excel csarnokot, délről pedig a délkelet-londoni Greenwich körzetében lévő O2 Arénát – köt össze. A kabinok 50 méteres magasságban közlekednek majd a folyó felett, óránként körülbelül 2500 utast szállítva. A londoni közlekedési hatóság szóvivője a hírre reagálva sietve hozzátette, hogy az elképzelés nem része az olimpiai idejére tervezett közlekedési stratégiának, így a jövő nyári átadása igen merész gondolat.

Az olimpia nem csak sportdiplomáciai sikereket hozhat a városnak, az eseménnyel tulajdonképpen a brit nemzetgazdaságot és Kelet-Londont kívánják újraéleszteni. A The Telegraph legfrissebb elemzése szerint az olimpiai létesítmények 98 százaléka brit cégek terméke. Az Olimpiai Stadionra is gyakorlatilag kiírhatnák a „Made In Britain” feliratot. Az üvegfelület, a székek, a tető mind-mind Angliából származnak. Egy becslés szerint 75 ezer szigetországi vállalat nyert el kisebb nagyobb munkát, így részesül a játékokra szánt hatmilliárd fontos költségvetésből. „Csatlakoztunk – üzente a világnak Kína 2008-ban. Most mi azt hirdetjük: nézzétek, mire képesek a brit vállalatok minőségben, képzeletben és megvalósításban egyaránt” – mondta John Armitt az olimpiai építkezésekért és fejlesztésekért felelős állami szervezet, az ODA elnöke. A szervezet számításai szerint az építkezéseken mintegy 14 ezer ember dolgozott, vagy éppen dolgozik jelenleg is.

A 2012-es londoni projektet két fő szervezet koordinálja. Egyik kormányzati, a másik magántőkére épül. London önkormányzata 925 millió fonttal, csaknem háromszázmilliárd forinttal járul hozzá a kormányzati oldal kiadásaihoz. Az összeget olyan felújításokra és infrastrukturális beruházásokra fordítják, melyeknek a város hosszú távon hasznát látja majd.

Városi félelmek

A várost kimutatható kár is érheti 2012 januárja és augusztusa között, ugyanis vannak turisták, akik éppen a várhatóan nagy tömeg, drágább szállodai szobák és szolgáltatások miatt kerülik el az amúgy népszerű célpontot – állítja a London & Partners turisztikai hivatal. Az Oxford Economists közgazdászai szerint az így elmaradó bevételek elérik az amúgy magasnak mondható 375 millió fontos összeget is. A számítások alapján 160 millió fontot hagynak otthon vagy költenek el más városokban az amerikai turisták, 124 millió font marad el a vidéki angoloktól, 91 millió fontot pedig épp a londoni lakosok visznek el, mert valósággal elmenekülnek a városból.

pálya kosárlabda kézilabda kerékpár London kajak-kenu olimpia stadion
Kapcsolódó cikkek