Cégvilág

Lasszóval fogják a külföldi szakácsokat Ausztriában

Az osztrák vendéglátóipari vállalkozások akut létszámhiánnyal küszködnek: jelenleg szakácsokat keresnek, de hiába.

A Bécsi Gazdasági Kamara (BGK) szerint a fővárosi vendéglátóiparban jelenleg mintegy 500-800 szakács hiányzik. A probléma pedig évről évre jelentősebbé válik, a helyzet mostanra drámaivá vált – közölte a BGK illetékese, aki szerint a szakácshiány egyes bécsi vendéglátóipari vállalkozások létét fenyegeti.

A létszámhiány egyik fő oka, hogy a vendéglátóipari tanoncok száma az utóbbi időben csökkent. A szakmában dolgozók a rossz munkakörülményeket, az alacsony gyakornoki fizetéseket és a jelentős túlmunkát hozzák fel érvként ennek kapcsán.

A gazdasági minisztérium pedig a májustól októberig tartó idei szezonra mindössze 15 időszakos munkavállalási engedélyt adott ki harmadik országokból érkezők számára. Bécsben jelenleg 8 000 vendéglátóipari vállalkozás működik, amelyek 40 ezer dolgozót foglalkoztatnak. Az ágazat tavaly 2 milliárd euró üzleti forgalmat bonyolított le.

Az ORF által megkérdezett szakértők szerint a helyzet megoldását segítené, ha a szakácsokat is felvennék a hiányszakmák listájára, ebben az esetben ugyanis a harmadik országból érkezők is igényelhetnének ehhez felhasználható munkavállalási engedélyt. Az úgy nevezett piros-fehér-piros kártyát 2011 júliusától vezette be Ausztria azért, hogy megkönnyítse az EU-n kívülről érkező szakképzett munkások letelepedését.

A szakmában dolgozók ezen kívül a szakács pálya jobb reklámozását sürgetik, arra emlékeztetve, hogy ez a munka válságállónak bizonyult.

 

munkavállalás osztrák Gazdasági Kamara szakács Ausztria
Kapcsolódó cikkek