Cégvilág

Milliárdos büntetés a Világbank megvesztegetéséért

A Macmillan Publisherst 17 millió dollárra büntették és három évre eltiltották a versenytárgyalásokon való részvételtől, amiért megpróbálta megvesztegetni a Világbank képviselőit, hogy elnyerjen egy dél-szudáni oktatási megbízást.

A bíróság ítélete szerint a kiadóvállalathoz tartozó Macmillan Education "tisztességtelen és nem negedélyezett kifizetéseket" eszközölt a Világbank tisztségviselőinek, hogy így nyerjen el egy dél-szudáni megbízatást, melynek keretében anyol nyelvkönyveket és oktatási anyagokat kellett volna az országnak szállítani.

A Macmillan Publisherst ezért 17,7 millió dolláros (3,3 milliárd forintos) büntetés megfizetésére kötelezték, valamint három évre eltiltották a Világbank pályázatain való részvételtől.

A döntést a Komoly Csalások Irodájának (Serious Fraud Office - SFO) két évnyi nyomozása előzte meg, mely a cég kifizetéseit volt hivatva felgöngyölíteni. Elsőként a Világbank jelentette, hogy a Macmillan megkörnyékezte a tisztségviselőit egy dél-szudáni tender kapcsán, amelyet nem nyert meg a kiadó. A Macmillan képviselői azt szerették volna elérni, hogy vizsgálják felül a versenytárgyalás eredményeit. A Világbank feljelentése nyomán 2010 márciusában a rendőrség razziát tartott a Macmillannél, majd átadta a megszerzett anyagokat az SFO-nak.

A bíróság annak ellenére hozott ilyen kemény határozatot, hogy a Macmillan és a Világbank tavaly megállapodást írt alá a dél-szudáni üggyel kapcsolatban. Ennek értelmében a társaság együttműködik a Világbankkal és az SFO-val a megvesztegetések kivizsgálása során, valamint külső ügyvédeket fogad fel, akik átvilágítják a Macmillan által 2002 és 2009 közt elnyert ruandai, ugandai és zambiai Világbank-szerződéseket.

 

MacMillan Dél-Szudán Világbank versenytárgyalás megvesztegetés büntetés
Kapcsolódó cikkek