Cégvilág

Moszkva egyre bátrabb: Előleget kérnek a gázért Kínától

A Gazprom azt követeli leendő kínai ügyfeleitől, hogy előre fizessenek 40 milliárd dollárt azon gáz után, amelyet a jelenleg tárgyalás alatt álló, becslések szerint 700 milliárd dollár értékű hosszú lejáratú szerződések alapján szállít majd nekik a Gazprom.

A tárgyalások a Gazprom és a China’s National Petroleum Corporation (CNPC) között már öt éve tartanak, ugyanakkor az elmúlt időszakban megakadtak és a szerződést a mai napig nem írták alá. A megállapodás annak ellenére késik, hogy Hu Csin-tao kínai államfő júniusban hivatalos látogatást tett Oroszországban, ami a The Moscow Times szerint erős politikai nyomásgyakorlásnak felel meg.

Az Interfax korábban egy a CNPC-hez közelálló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, hogy a tárgyalások azért akadtak el, mert az orosz fél 25 milliárd dollár értékű előleget követel. Egy nappal később a Vedomosztyi orosz kormányzati forrásra hivatkozva már 40 milliárd dollárhoz közelítő összegről írt. Az orosz energiacégek egyébként már kétszer sikeresen követeltek előleget Pekingtől, hiszen a Transznyeft és a Rosznyeft szintén a Szibériából Kínába vezető olajvezeték meghosszabbítása előtt kapott jelentősebb összeget a kínai féltől. A VTB Capital elemzése szerint az előlegre vonatkozó követelés várhatóan tovább késlelteti a megállapodást.

Az Interfax úgy tudja, hogy a Gazprom már a szállítási szerződés aláírását követően, a vezeték kiépítése előtt tart igényt az összegre, ami viszont nem áll a CNPC rendelkezésére, a kínai cég pedig nem szívesen venne fel hitelt erre a célra. A tárgyalások eddig annyiban eredményesek voltak, hogy most már csak 65 dolláros különbség áll fenn a két fél által követelt, ezer köbméterre kivetített gázárban. Hu Csin-tao látogatása előtt még 100 dolláros rés tátongott a követelt és az elfogadhatónak mondott ár között.

 

CNPC gázszállítás gáz Rosznyeft gázvezeték Gazprom
Kapcsolódó cikkek