Cégvilág

MVM: közel a felvásárlás?

Rövid időn belül az MVM ellenőrzése alá kerülhet az E.On magyarországi gázüzletága. Úgy tudjuk, már a német cég vezetőinek az új szerződéseiről, illetve távozásuk áráról egyeztetnek. A villamosenergia-ipari csoportnak a kormány jelentős gázpiaci szerepet is szán, a majdani portfóliót megalapozó feladatok köre hónapról hónapra bővül.

Haladnak az E.On magyarországi gázüzletága MVM Zrt. általi bekebelezésének az előkészületei – értesült a Világgazdaság. Információink szerint az MVM már egyeztet az E.On vezető munkatársaival arról, hogy azok az új felállásban milyen szerepet és milyen új szerződéssel vállalnának, illetve mekkora végkielégítéssel távoznának. Úgy tudjuk, az elmúlt hónapokban már többen kiléptek a német hátterű hazai E.On csoporttól, amelynek várhatóan a gáz-nagykereskedelmi és gáztároló-üzletága kerülne át a magyar állami tulajdonú villamos művek irányítása alá, a villamosenergia-ipari része talán nem. A fenti egyeztetések alapján feltehető, hogy valamilyen megállapodás már meg is született. Korábbi értesülésünk szerint az MVM 800 millió eurót kínált a német cég itteni gázüzletágáért, de a leendő eladó 1,2 milliárdot kért.

Szakmai körök szerint két módon: teljes beolvasztással, illetve az E.On Földgáz Trade és az E.On Földgáz Storage önállóságának meghagyásával is megtörténhet a csoport itteni gázüzletágának átvétele. Utóbbi megoldás gyorsabb és egyszerűbb, s mellette szól, hogy a piaci szereplőknek e cégekkel vannak szerződéseik, például a hosszú távú gázimportszerződés. Később fokozatosan be lehet olvasztani a két társaságot az MVM-be.

Az E.On gázüzletágának megszerzéséről azóta hallani, amióta az új kormány az MVM megerősítését kommunikálja, a villamos művek pedig jelezte, hogy jelentős gázpiaci szerepre készül. A portfólió hónapok óta épül. Az MVM beszállt az azeri gázimportot ígérő AGRI gázprojektbe, egyik lányának, az MVM Partnernek van Ausztria felőli gázimportot lehetővé tévő, lekötött vezetéki kapacitása.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

felvásárlás E.On gázüzletág MVM
Kapcsolódó cikkek