Cégvilág

Nem tört meg a kudarcsorozat - Irodaház torzók, lakásépítési stop

Májusban is folytatódott az építőipari szomorújáték: a termelés volumene 4,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Havi összehasonlításban kicsit kedvezőbb a kép, a szezonálisan kiigazított adatok szerint a termelés a márciusi és áprilisi jelentős csökkenés után az év ötödik hónapjában 6,4 százalékkal volt magasabb az előző havinál. Az első öt hónapban együttvéve 8,3 százalékkal volt kisebb a volumen, mint tavaly ilyenkor.

Építmény-főcsoportonkénti bontásban sincs túl sok ok a derűlátásra, ugyanis mind az épületeknél, mind pedig az egyéb építményeknél visszaestek a teljesítmények; az előbbinél 7,3, az utóbbinál 1,5 százalékkal maradtak el a tavaly májusitól. Figyelemre méltó azonban, hogy az egyéb kategóriában egy hónappal ezelőtt még 18,1 százalékos volt az éves elmaradás.

A statisztikai hivatal magyarázata szerint a korábbi hónapokénál kisebb csökkenést – az előző évi alacsony bázison túl – az elindított útkarbantartási, illetve vasút-felújítási munkák eredményezték. Ugyancsak viszonylag kedvező képet kapunk, ha az előző hónapi értékhez viszonyítjuk az adatokat: ebben a megvilágításban ugyanis 7,4, illetve 3,2 százalékos növekedést mutatnak a statisztikák.

Különösen érzékenyen érinti az ágazat szereplőit, hogy még most sem torpant meg a szerződések visszaesése. Tavaly április óta szinte töretlenül mínuszban áll az újonnan kötött kontraktusok volumenindexe. Szinte már tragikus, hogy az épületeknél egyötödével zuhantak májusban a megrendelések. Az év első öt hónapjában pedig az építőipari vállalkozások közel harmadával kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) az idén már nem reméli, hogy véget ér a szakma vesszőfutása. Tolnay Tibor, a szervezet elnöke a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy az eddig kedvezőtlen tendenciákból adódóan az építőipari cégek nagy valószínűséggel további elbocsátásokra kényszerülnek az idén. Igaz ugyan, hogy időnként megjelenik a piacon egy-egy komolyabb volumenű megrendelés, például autópálya-építéshez kapcsolódva, de ezek nem oldják meg a problémákat. A lakásépítés szinte teljesen leállt, s ebben az idén sem lesz változás. Továbbra is sok ugyanis az eladatlan lakás a fővárosban és vidéken. Az irodaházak építésében sincs változás, sok a leállított, torzóban, szerkezetkészen abbamaradt építkezés.

Az elnök szerint a szakma szinte csak az uniós források gyors felhasználásában és az ezzel összefüggő építőipari tenderek gyors kiírásában bízhat. Azonban itt is gondok vannak, főként azért, mert a bürokrácia még most is elhúzódóan dönt, az önkormányzatoknak nincs elegendő önerejük, illetve a már megnyert tendereket megtámadják a vesztesek.

termelés építmény irodaház épület ÉVOSZ építőipar
Kapcsolódó cikkek