Cégvilág

Rizzsel való "fertőzés" miatt fizet 750 millió dollárt a Bayer

A Wolf Haldenstein Adler Freeman and Herz bejelentette, hogy a Bayer AG. és globális leányvállalatai beleegyeztek abba, hogy 750 millió dollár összegű kártérítést fizetnek az amerikai rizstermelő farmereknek.

Az egyezség négy évnyi vita után jött létre, amelynek keretében 11 ezer amerikai rizstermelő, kereskedő és malomtulajdonos fordult kártérítésért. A per azért indult, hogy a Bayer által kikísérletezett és nem engedélyezett, genetikailag módosított Liberty Link rizs alkalmazásával megfertőződött 2006-ban az ország rizstermése. Ez pedig komoly pénzügyi károkat okozott a farmereknek és veszélybe sodorta az Egyesült Államok rizsexport-piacát – írja a BusinessWire.

 Azért, hogy az egyezség hatályba lépjen, azoknak a farmereknek, aki az Egyesült Államokban 2006-2008 között az átlagos bevetést szolgáló rizsterület legalább 85 százalékát bevetették, meg kell egyezniük a részvételben és az egyezség alapján a kárigényüket 90 napon belül be kell jelenteniük.

"Boldogok vagyunk, amiért a Bayer vállalta, hogy jelentős kártérítést fizet sok ezer olyan amerikai családnak, akik rizstermelésből élnek meg" - hangoztatta a felperesek.

génmódosított rizs Bayer kártérítés
Kapcsolódó cikkek