Cégvilág

Újabb vágások a roamingdíjakban

Legkésőbb négy év múlva az európai mobil-előfizetőknek már nem kerülhet többe, ha külföldről akarnak hazatelefonálni, mint ha ugyanezt a hívást otthon bonyolítanák le, és már csak feleannyiba kerül, ha valaki uniós országokban utazva akarja használni netezésre a mobileszközeit. A terveket tegnap hozta nyilvánosságra Brüsszel.

Az Európai Bizottság négy évvel akarja meghosszabbítani a barangolási díjak szabályozását. Annak érdekében, hogy az európai digitális menetrendben kitűzött cél, vagyis hogy a roaming- és belföldi távközlési díjak 2015-re közel azonosak legyenek, újabb központi beavatkozás szükséges – hívta fel a figyelmet Neelie Kroes. Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökének vágya, hogy az évtized közepére virtuálisan megszűnjenek a roamingdíjak.

Az új tervek szerint a hanghívások tarifája 2014 júliusától további 40 százalékkal csökken, a díjplafon nem haladhatná meg a 24 eurócent/percet. Az üzenetküldés díja 10 százalékkal, SMS-enként 10 eurócentre mérséklődik. Az adatforgalom tarifája pedig 2014-re nem léphetné túl a megabyte-onkénti 50 eurócentet. Az új ársapkák 2016. június 30-ig lesznek érvényesek.

Brüsszel nem elégedett a roamingpiacon tapasztalható versennyel. Ezért az unió a mostani tervekkel még a megszokott üzleti modellen is csavart egyet, vagyis a roamingban is lehetővé tette az ügyfeleknek a szabad szolgáltatóválasztást. Ez azt jelenti, hogy 2014 után a mobilos ügyfelek dönthetnek úgy, hogy ha az otthoni mobilszolgáltatójuk barangolói ajánlata nem megfelelő a számukra, külföldön valamelyik konkurens operátort választják. Ha az Európai Parlament és a tagországok kormányai jóváhagyják, az új szabályozás 2014-től léphet életbe.

roaming Európai Bizottság sms tarifa percdíj barangol
Kapcsolódó cikkek