Cégvilág

Végre egy jó hír a globális gazdaságról

Az alumínium iránti kereslet rekord mértékű növekedésének köszönhetően az Alcoa amerikai konszern az idei második negyedévben több mint 6,6 milliárd dollár összegű forgalmat ért el.

Ennek köszönhetően a Klaus Kleinfeld, a Siemens volt főnöke által vezetett amerikai konszern 27 százalékkal nagyobb árbevételt ért el a tavalyi azonos időszakban mért adathoz viszonyítva, a nyereség pedig megkétszereződött és 322 millió dollárt ért el. Az amerikai gyorsjelentési szezon hagyományosan megnyitó vállalat ezzel kellemes meglepetést okozott a befektetőknek. Ugyanakkor az eufória elmaradt, mivel a magasabb energia- és anyagköltségek egyidejűleg megnyirbálták az Alcoa nyereségét és a gyenge dollárt is ártott a vállalatnak.

"Noha a gazdasági élénkülés egyenetlenül megy végbe, a kilátás az Alcoa és az alumíniumipar számára is pozitív" - jelentette ki Kleinfeld New Yorkban. Egy éven belül az Alcoa-részvények kurzusa 64 százalékkal emelkedett, egyidejűleg az alumínium ára 21,2 százalékkal emelkedett. De nem csak a jó üzletkötéseinek köszönhetően áll az Alcoa a figyelem középpontjában. A Kleinfeld vezette az amerikai konszern ugyanis számos ágazatnak szállít, és az alumínium iránti kereslet fontos jelzőszáma az összgazdasági fejlődésnek – írja a Business Week.

Más kérdés, hogy az Alcoa komoly nehézségekkel nézhet szembe, hiszen a várakozások szerint a kínai autóipar fejlődése lassul a következő időszakban, az Alcoa várakozásai szerint 5-8 százalékot érhet el. Az amerikai óriás európai és észak-amerikai építési piaca ugyanakkor "gyakorlatilag halott" Kleinfeld megfogalmazása szerint, az építőipar várhatóan a következő időszakban sem lendül fel.

 

kleinfeld alumíniumipar acélipar Alcoa
Kapcsolódó cikkek