Cégvilág

Visszatérnek a befektetők - Varsó után Budapest a kedvenc

A magyar ingatlanbefektetési piac nagyjából 300 millió eurót tett ki az év első felében, az év végéig pedig elérheti az 500-550 millió eurót is a folyamatban lévő ügyletekkel együtt – derült ki a CB Richard Ellis ingatlan-tanácsadó kutatásából.

 A piacot elsősorban a kiskereskedelmi ingatlanok adásvétele mozgatta meg, ezek a teljes tranzakció hatvan százalékát tették ki, a második fél évben már több irodaház értékesítése is várható.

A kelet-közép-európai régiót vizsgálva kiderült: a piac bővült, elérte az 5,3 milliárd eurót, így az idén a befektetések összértéke már közelít a 2010. évi teljes 5,6 milliárdos forgalomhoz, így már „csak” 30-35 százalékkal marad el a csúcsidőszaknak számító 2006 második felétől 2007 második feléig tartó periódustól. A regionális trendekkel párhuzamosan a magyar piac az idén hat százalékra duplázta régiós részarányát – mondta Borbély Gábor, a társaság közép-európai vezető elemzője.

A leginkább likvid piacnak továbbra is Varsó és Moszkva számít, de a lengyel főváros szűkös kínálata miatt néhány befektető már túlárazottnak véli ezt a helyszínt, és ismét körbenéz a régióban, így a figyelem az olcsóbb, de jó minőségű magyar kínálat felé is irányulhat. A tapasztalatok szerint Magyarország befektetői megítélése javult, de elsősorban a már az országot ismerő, nem a nemzetközi sajtóból tájékozódó, már korábban is jelen lévő szereplők tűnhetnek fel ismét vevőként.

CB Richard Ellis ingatlan CBRE ingatlanbefektető Közép-Európa
Kapcsolódó cikkek