Cégvilág

Aggasztó jelenség: "szlovák rendszámú" magyar klímaszerelők

A klímaszerelők számára július 4-étől kötelező F-gáz vizsgát Szlovákiában feleannyiért lehet letenni, mint Magyarországon, és a követelmény sem olyan magas – írja a Víz, gáz, fűtéstechnika épületgépészeti szaklap.

A 2006-ban született és 2007. július 4-től hatályos F-gáz rendeletet végrehajtását Magyarországon a 310/2008. (XII. 20.) kormányrendelet szabja meg, a lényege, hogy képesítési kötelezettséget ír elő mind a személyek, mind a vállalkozások részére a hűtőközegek kezelése tekintetében.

A VGF Online szerint a probléma forrása az, hogy az EU 4 különböző szintet határozott meg, amelyek különböző képesítéseket jelentenek, viszont szabad kezet adott a tagállamoknak, hogy ebből mennyit tartanak meg, avagy mennyit tesznek hozzá. Ám legyen akármilyen is a belső szabályozás, egy EU-tagállam bizonyítványát minden más tagállamnak is el kell ismernie. A gyakorlatban átvett és alkalmazott vizsgaanyag országonként nagyon eltérő követelményrendszereket eredményezett.

A legfőbb gond az, hogy a tagállamoknak el kell fogadniuk egymás képesítését. Mások az egyes tagállamokban a vizsgára bocsátás feltételei, és a vizsga is. A lap szerint az elmúlt hónapokban több mint száz magyar szerelő vizsgázott le Párkányban, a Duna Esztergommal átellenes oldalán, Szlovákiában. Ők pedig Magyarországon fognak dolgozni. Párkányban rövidebb a felkészítés, egyszerűbb - és nem utolsó sorban olcsóbb - a vizsga, és elég egy minimális alapképzettség, bizonyítvány, hogy vizsgázni engedjék őket, így feltételezhetően a szakmai színvonal is jóval alacsonyabb.

 

Párkány szlovál klíma vizsga f-gáz klímaszerelő
Kapcsolódó cikkek