Cégvilág

Autószalonra sem telik a Saabnak - Zárolhatják a vagyont

Lemondta az egy hónap múlva rendezendő frankfurti autószalonon való részvételt a Saab, mivel minden pénzét a trollhattani gyár újraindításra kívánja fordítani.

Előbb márciusban majd június végén állt le a termelés, mert nem volt pénz alkatrészekre és a munkások bérére. Az inkasszó joggal felruházott svéd adósságkezelő pedig bejelentette, akár zárolhatja is a Saab vagyonát, ha nem adja meg összesen 620 ezer dolláros tartozását két beszállítójának - jelenti az Automotive News Europe.

Ezzel párhuzamosan a Reuters információi szerint több beszállító arra készül, hogy csődeljárást kér a svéd luxusmárka ellen, ezzel próbálva nyomást gyakorolni a tartozások megfizetése érdekében.

Az állami adósságkezelő intézet részéről Hans Ryberg úgy tájékoztatta a Bloomberg hírügynökséget, hogy még ő sem tudja az autógyár tartozásainak végső összegét, ám az biztos, hogy a jövő héten 5,1 millió svéd koronát kitevő (792 ezer dollár) újabb adósságcsomagot kell kiegyenlítenie.

A Swedish Automobile, a Saab Automobile, a Pang Da, és a Youngman cégek július elején kötelező érvényű szerződésbe foglalták a korábban kötött szándéknyilatkozatot, és ezen felül megállapodtak három új Saab modell kifejlesztésére vegyes vállalkozás létrehozásáról. Ez alapján a kínai Pang Da és a Youngman közösen 245 millió eurót fektetnek a Saabba, illetve stratégiai szövetséget kötnek a Saab márkájú gépjárművek kínai terjesztésére, amely a 3 cég tulajdonában álló forgalmazó vegyes vállalkozásból, és egy gyártó vegyes vállalkozásból áll.

Ez a megállapodás mentette meg egy időre Saabot, amely hónapok óta a létéért küzd. Legutóbb június végén lélegezhetett fel a cég, amikor egy csaknem hatszáz darabos megrendelést nyújtott be hozzá egy kínai cég.


 

Saab adósság zárol autószalon
Kapcsolódó cikkek