A Magyar Cukor Zrt. Brazíliából származó, 20 ezer tonnányi nádcukor feldolgozásával enyhíti a cukorrépa kora őszi betakarításáig és feldolgozásáig várható piaci hiányt. A dél-amerikai alapanyag Constantán keresztül érkezik a Duna menti adonyi kikötőbe.
Mintegy 20 ezer tonnányi nyers nádcukrot importál a Magyar Cukor Zrt., amelyből feldolgozás után 19 ezer tonna tiszta cukor kerülhet a kereskedőkhöz – tájékoztatta lapunkat Bráth Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke. A nyersanyag behozatalára azért van szükség, hogy a hazai cukorrépa betakarításáig és feldolgozásáig valamelyest megoldható legyen Magyarország ellátása. Az első szállítmány – 8000 tonna – Brazíliából származó nyers nádcukor már az országban van, feldolgozása a cég kaposvári üzemében történik, így a hét végére már a kereskedőkhöz kerülhet az első kontingens cukormennyiség, az utolsó pedig szeptember első napjaiban hagyja el Magyarország egyetlen cukorgyárát. A lépés azért is különleges, mert hazánkban körülbelül 100 éve nem finomítottak nádcukrot, ez azonban a környező országokban bevett szokásnak számít.
„A brazil importot egyébként az magyarázza, hogy az országhatáron belül előállított cukorrépa feldolgozása kvótához kötött, a hazai termelők Magyarország cukorfogyasztásának hozzávetőleg a harmadát – 105 ezer tonna – állíthatják elő, így a kvótát betartva valahogy meg kell oldani a helyzetet” – világít rá a kialakult helyzet hátterére az igazgatóság elnöke. Azt a Magyar Cukor Zrt.-nél még nem tudják, a feldolgozott cukor mely kereskedőkhöz kerül, ez a piaci igényektől függ majd. „A cukornád importjával legfeljebb az ellátási lánc tátongó lyukait tudjuk betömni, nagy üzleti lehetőségről nem beszélhetünk, ennek megfelelően nullszaldó körüli eredményt várunk a lépéstől. Szeretnénk jövőre is élni az import lehetőségével, amennyiben ismét megkapjuk az engedélyeket Brüsszeltől” – mondta Bráth Zoltán.
A cukornád importja a vámolást és a raktározást végző Magtárház Kft. számára is különleges feladat. „Az adonyi kikötőbe a Dunán, a romániai Constantából érkezik finomítatlanul, ömlesztett formában, nem egységrakományként az alapanyag, kezelése különleges figyelmet igényel” – mondta Benkő Zoltán, a társaság ügyvezető igazgatója. A cég úgynevezett „just in time” rendszerrel egész nap, körülbelül 40 perces indításokkal szállítja közúton a behajózott nyerscukrot Kaposvárra, ezzel biztosítva a gyár folyamatos működését.
A Világgazdaság által megkérdezett iparági szakértők szerint a kérdéses 20 ezer tonna az országos ellátás szempontjából jelentős mennyiségnek számít, hiszen csaknem egyhavi szükségletet fedez. Ráadásul az akció időzítése sem véletlen: a cukorrépa kora őszi betakarítása és feldolgozása előtt, a nyár végére jellemzően kisebb-nagyobb hiány szokott kialakulni a piacokon, így a plusztermelés enyhíthet a szezonális szűkösségen.
Elemzők szerint ugyanakkor a magas világpiaci árak miatt legalábbis kérdéses, hogy ki lehet-e hozni nullára a cukornád importját és feldolgozását. A nádból készült nyerscukor világpiaci ára ugyan már nem dönt rekordokat, mint a közelmúltban, egy tartósan magas szinten megállt. Tonnáját jelenleg 465 euróért adják a piacon. Ez korábban – átlagosnak mondható években – nem haladta meg a 210 eurót, látható tehát, hogy az alapanyag rendkívül drága. A nyerscukrot 70–105 euró közötti áron lehet Brazíliából tengeren Európába szállítani, ám az EU területére való belépéskor egy tonnára 100 euró körüli vámot vetnek ki. További 40–50 eurót tesz ki a cukorgyárig történő szállítás, míg a feldolgozás 50–80 euró tonnánként. Így tehát már tonnánként 725–800 eurónál tartunk. A fehér cukor eléréséhez azonban tovább 6 százaléknyi technológiai veszteséget is fel kell számolni, vagyis ez még növeli a költségeket. A módszer révén tehát végül 770–850 euróba kerül egy tonna kereskedelemben eladható fehér cukor előállítása, míg a nagykereskedelmi árakat szakértők 750–800 euró közé teszik. Ily módon tehát a nádcukor beszállítása és feldolgozása némi veszteséggel járhat a lapunk által megkérdezett szakértők szerint. Alacsonyabb világpiaci árak esetén más években azonban még rentábilis üzlet is lehet a most alkalmazott módszer.
Kvóta jött, egy gyár maradt
A rendszerváltáskor tizenkét cukorgyár működött Magyarországon, az alacsony hatékonyságú feldolgozók bezárása után 2004-re öt üzem maradt meg, a 2006-os uniós cukorpiaci reform óta már csak egyetlen gyár – az osztrák Agrana érdekeltségébe tartozó Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzeme – működik, amely a hazai fogyasztás egyharmadát képes fedezni. A támogatott európai cukorgyártás leépítésével az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok piachoz jutását célzó reform következtében több tagállamban csökkent, illetve négy-öt országban teljesen megszűnt a cukortermelés és -feldolgozás. Az uniós kvóta alapján mintegy 105 ezer tonna cukrot állíthat elő évente a hazai cukoripar, azonban a magyar fogyasztás ennél jóval nagyobb, éves szinten 300-320 ezer tonna körül van. Magyarország tehát a hazai igény kétharmadát importálni kényszerül.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.