Cégvilág

Együtt a Richter és a STADA

A Richter Gedeon Nyrt. és a STADA Arzneimittel AG együttműködési szerződést kötött két gyógyszerkészítmény fejlesztéséről és értékesítésükről – jelentette be a magyar gyógyszeripari társaság.

A megállapodásnak megfelelően a STADA megkapja a ritu-ximab hatóanyag nem kizárólagos forgalmazási jogát Európa és a FÁK területére, törzskönyvezési okok miatt Oroszország kivételével. A Richter fejlesztése alatt álló hatóanyag forgalomba hozatali engedélye a jelenlegi ismeretek szerint 2017 végére várható. Ha az időközben megváltozó szabályozási környezet lehetővé teszi a részben kizárólagos jogon alapuló értékesítést Oroszországban is, a Richter az arra vonatkozó forgalmazási jogot a STADA részére biztosítja.

A mostani és a jövőbeni kifizetésekkel a Richter egy alacsony, két számjegyű milliós összeget kap a partnerétől. A STADA a rituximab bioszimiláris terméket az értékesítéshez kizárólagosan a Richtertől fogja vásárolni. A nemzetközi piackutató cégek által szolgáltatott adatok alapján a rituximab termelői áron számított jelenlegi piaci volumene Európában megközelítőleg évi 1,15 milliárd euróra tehető.

A másik szerződés szerint a Richter megvásárolja a trastuzumab hatóanyagnak a STADA által megkezdett, de 2010-ben leállított fejlesztését egy alacsony, egy számjegyű milliós, euróban számított összegért. A lépéssel a Richter felgyorsítja a trastuzu-mab bioszimiláris termék saját, házon belüli, már folyamatban levő fejlesztését. A termék esetében a klinikai vizsgálatokra várhatóan két éven belül kerül sor.

A Richter egy egyoldalúan lehívható opciót biztosít a STADA számára, amely a klinikai vizsgálatok megkezdésekor megvásárolhatja a trastuzumab forgalmazási jogát a rituximabéihoz hasonló kereskedelmi feltételek mellett. A mellrák és a gyomor daganatos megbetegedéseinek kezelésére használt trastuzu-mab monoklonális antitest piacának volumene évi 1,39 milliárd euróra becsülhető. A Richter árfolyamára nem gyakorolt különösebb hatást a bejelentés: a gyógyszerpapír délután 3 óra környékén hétfői záróára közelében, 34 565 forinton forgott a Budapesti Értéktőzsdén.

készítmény hatóanyag gyógyszeripar stada Richter
Kapcsolódó cikkek