Cégvilág

Illetékmentesség a termőföldre: új javaslat

A termőföldvásárlás illetékmentességét szabályozó illetéktörvény módosítását javasolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Agrárkamara – közölte a szervezet az MTI-vel kedden.

 A térségi kamara tapasztalatai szerint a termőföldről szóló törvény, a családi gazdaságokról szóló kormányrendelet, az erdőről és az erdő védelméről szóló törvény, valamint az illetéktörvény jogalkalmazói gyakorlata és a jogalkotó szándéka között ellentmondás van.

Mint írják, ez adott esetben sok pénzébe kerülhet a családi gazdaság tagjának vagy az erdőtulajdonosnak. Ha a vállalt feltételek teljesítését nem úgy értelmezik a gazdálkodók, mint az illetékmentesség jogosságát ellenőrző hatóságok, akkor az egyébként járó illeték kétszeresét kell megfizetni, és semmissé válik az illetékmentesség. Erre már konkrét példák is vannak – áll a közleményben.

Az agrárkamara szerint mindez téves jogalkalmazói értelmezésből fakad. A kamara konkrét javaslatot is megfogalmazott: a szabályozást oly módon kell átalakítani, hogy „az a gazdák számára a korábban elgondolt illetékmentességet aggálymentesen biztosítsa”.

illetékmentesség javaslat termőföld
Kapcsolódó cikkek