Cégvilág

Íme az "AAA" elitklub - Csak kilenc cég a topban

A múlt héten az Egyesült Államok elvesztette a legjobb adósnak járó osztályzatot a Standard&Poor's besorolása szerint. A világban a vállalatok között is kevés olyan van, amelyeknek részvénye az „AAA” kategóriás. Számunkra érdekes az is, hogy a kilenc vállalatból álló elitklubba két tömegközlekedési vállalat is bekerült.

Csak kilenc olyan vállalat van az egész világon, akikről a hitelminősítők úgy gondolják, hogy szinte biztosan vissza tudják fizetni a kölcsönüket. A tripa A-s besorolás a legjobb hitelminősítés, amelyet a vállalat vagy állam kaphat.

Ezek a vállalatok jellemzően kevés adóssággal, ugyanakkor nagy készpénzállománnyal rendelkeznek, eredményes vállalatirányításuk van, és megfelelő mérlegeredményekkel rendelkeznek.  A legjobb osztályzatot kapott vállalatoknak alacsonyabb kamatot kell fizetniük a kölcsöneikért. Egyes AAA-s vállalat működése annyira szikla szilárd, hogy még adóssága sincs, ilyen például az amerikai Automatic Data Processing (ADP). A New Jersey székhelyű IT vállalat humán-erőforrás szervezéséhez fejleszt szoftveres megoldásokat, de a mintegy 550 ezer globális ügyfél között autógyártók és kereskedelmi cégek is vannak. A június 30-án végződő üzleti évben az ADP 9,9 milliárd dollár forgalmat bonyolított - áll a Finantial Times Deutschland (FTD) beszámolójában. 

Az államoktól eltérően a vállalatoknak sokkal nehezebb a dolga, ha a működés finanszírozását kell biztosítani. Egy ország bármikor vethet ki válságadót, vagy növelheti a járulékbevételeket, amellyel bármikor plusz forráshoz jut. Másrészt az államnak nem kell figyelembe vennie a „részvényesek” érdekeit, s nemzetközi versenyhelyzetben helyt állnia. A gazdasági és pénzügyi válság során több vállalat vesztette el a legjobb adósnak járó „AAA” besorolást, ilyen például a General Motors, az IBM, a Nestlé, a Novartis és a Siemens is. A még legjobb besorolást kapó vállalatok sem feltétlenül makulátlanok. A kilenc tagot számláló elitklubból van, aki csak az egyik hitelminősítőnél szerepel legjobb adósként, s van, akinek a kilátásai már negatívak, habár a besorolása továbbra is tripla A-s.

A már említett amerikai ADP mellett a legjobb adósként tartják számon a Basellandschaftliche Kantonalbankot. A svájci pénzintézet tavaly 108,8 millió svájci frank nyereséget termelt. A bázeli régióban üzemeltetett fiókjaiban mintegy 700-an dolgoznak, s ezzel az elitcsoport legkisebb foglalkoztatója.

A legjobb besorolást kapott vállalatok között szerepel a világ legnagyobb vállalata, az Exxon Mobil, amelynek gyökerei még a Rockefeller Standard Oil Company-ig nyúlnak vissza. Az Exxon tavalyi adózott nyeresége 30,5 milliárd dollár volt, 370 milliárd dollárt meghaladó árbevétel mellett.

Kevésbé ismert a szintén AAA-s besorolással rendelkező Imperial Oil, amely Kanada legnagyobb olajtársasága. Az olaj és gáz kitermelésével és feldolgozásával foglalkozó konszern tavaly 25 milliárd dollár árbevétel mellett 2,2 milliárd dollár nyereséget produkált. Az Esso kúthálózatot üzemeltető kanadai vállalat már csak a Standard&Poor’s-nál szerepel a legjobbak között, a Moody’s tavaly megvonta a tripa A-s minősítést.

A legjobb besorolást kapott vállalatok között szerepel az FMCG piac egyik nagyágyúja a Johnson&Johnson, amelynek mintegy 250 leányvállalata van a világ 57 országában. A J&J világszerte 114 ezer főt foglalkoztat és 13,3 milliárd dollár adózott eredményt könyvelt el tavaly.

Nem csoda, hogy eme elitklubba a Microsoft is beletartozik. Az 1975-ben alapított szoftveróriás évek óra uralja a számítógépes világot. Tavaly mintegy 62,5 milliárd dollár forgalom mellett 18,76 millió dollár adózott eredményt ért el, s világszerte 89 ezer főt foglalkoztat.

A legjobb besorolást kapott vállalatok közé tartozik a Hong Kong-i Mass Transit Railway Corporation (MTR), amely a helyi tömegközlekedési rendszer üzemeltetése mellett az egész világon rendelkezik különböző érdekeltségekkel, egyebek mellett a pekingi vasúttal, a stockholmi metróval, de a melbourni helyi közlekedési vasút is az MTR-hoz tartozik. A részvények 77 százaléka a Hong Kong-i kormányé, ám nem vállal kezességet a vállalat adósságaiért. A Standard&Poor’s-nál AAA besorolást kapott a vállalat, a Moody’s-nál és Fitch-nél azonban csak AA+-os.

A Singapore Technologies Engineering egy 130 vállalatból álló konglomerátum, amely a technológia szinte minden területét lefedi, a légiközlekedéstől a finomelektronikán át a hadiipari berendezésekig. A konszern tavaly 6 milliárd dollár forgalom mellett 491 millió dollár nyereséget könyvelt el, s mintegy 80 ország vevőit szolgálja ki. 

Az elitklub tagja egy másik tömegközlekedési vállalat is szerepel. A Singapore Mass Rapid Transit (SMRT) üzemelteti a szingapúri tömegközlekedési rendszert: 110 kilométer metróvonalat, 93 buszvonalat és mintegy 3000 taxit. Évente 970 millió dollár forgalmat generál, piaci értéke 3 milliárd dollárra rúg.

besorolás adósság mtr AAA Microsoft vállalatok ADP tömegközlekedés
Kapcsolódó cikkek