Cégvilág

Készül az új távhőrendelet - Profitra vágynak a szolgáltatók

Profit nélkül nincs miből fejleszteni, bővíteni, borítékolható a versenyképesség romlása, a lemaradás.

A távhőár képzés várhatóan októberre elkészülő, új rendeletének valamilyen nyereséget is kellene garantálnia a távhőszolgáltatók számára, jelentette ki a Magyar Távhőszolgáltatók Egyesületének elnöke az egyesület tájékoztatóján.

Fekete Csaba szerint 4-6 százalékos nyereség lenne reális. Ebből a társaságoknak módjuk lenne a rendszer fenntartásán túl fejlesztésre és bővítésre is. A háztartási hőfelhasználással való takarékoskodásnak köszönhetően ugyanis csökken a szolgáltatók által eladott hő mennyisége, amit csak új fogyasztókkal bevonásával tudnak pótolni.

Az új ügyfelek megnyeréséhez versenyképes árakra van szükség, amit egyebek között pénzigényes fejlesztéssel, hatékonyságjavítással lehet elérni. A versenyképesség további eszköze, hogy a szakmát ellátó termelők olcsón jussanak hozzá a hőtermeléshez szükséges földgázhoz. Ennek a garantált feltételei még nemigen láthatók annak ellenére, hogy született már egy ezt segítő rendelet. Kevésbő tűnik járható útnak a gáz, mint elsődleges energiahordozó megújulókkal, például biomasszával való kiváltása is, mert a megújulók állami támogatás nélkül életképtelenek, a biomassza technológia pedig drága.


További részletek a holnapi Világgazdaságban

megújuló Fekete Csaba távhőár földgáz biomassza
Kapcsolódó cikkek