Cégvilág

Lassan éledezik a régiós irodapiac

Közép- és Kelet-Európa irodaállománya mérsékelten nőtt 2011 első fél évében, bár az elkészült fejlesztések alacsony szinten maradtak – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb kutatási adataiból.

A régióban megindult fejlesztések az utóbbi időben növekedésnek indultak, azonban viszonylag kevés új irodaterület kerül a piacra az elkövetkező 12-18 hónapban, ugyanis a fejlesztők vonakodnak új projekteket elindítani. Ugyan a legtöbb bérbeadónak szüksége van előbérleti szerződésekre az új fejlesztések finanszírozásához, csak néhány spekulatív projekt indult el azután, hogy ezek az elmúlt években teljesen eltűntek a piacokról.

A korlátozott új irodakínálat és az emelkedő kereslet okán a kelet-közép-európai és a kelet-európai átlagos üresedési ráta 14 százalék alá esett a 2010. negyedik negyedéves 2 százalékpontos csökkenés után. A zsugorodás oka jelentős részben a kelet-európai fővárosokban zajló pozitív folyamatok eredménye, ahol a nettó felszívás különösen erős volt.

Az üres irodák aránya a régióban jelentős különbségeket mutat: Varsóban továbbra is a legalacsonyabb (kicsit több mint 6 százalék), ez a fejlesztőket új projektek elindítására sarkallja. A másik oldalon, Belgrádban az üresedés közel 24 százalékos. Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője a jelentést kommentálva elmondta, bár a legtöbb piacon nő a bérbeadások szintje, a nettó felszívás továbbra is gyenge, vagy néhány városban egyenesen negatív. Ennek oka főleg a Prágában és Varsóban tapasztalható előbérleti szerződések emelkedő aránya. A másik ok a korlátozott új kereslet, mivel a bérbeadások egyre növekvő részét az egyik irodából a másikba való költözés teszi ki.

A befektetési piac likviditása egyre nőtt a kelet-közép-európai régióban az elmúlt negyedévben. A befektetési piac visszatérése a legerősebbek között van Európában, mióta 2009-ben elérte a mélypontját. „A fellendülés a piac felső szegmensében szembetűnő, míg az úgynevezett másodlagos piacok a legtöbb országban szinte teljesen illikvidek maradtak. Oroszország és Közép-Európa jelentősen fejlődött, míg Ukrajnában és Szerbiában még mindig az első üzlet lezárására várunk.

Prágában a befektetői aktivitás visszatérőben, és más piacokon, mint például Budapesten is, ez várható 2011 második fél évében. Az aktivitás növekedése pedig a hozamok csökkenését okozhatja az elkövetkező negyedévekben” – tette hozzá Jos Tromp.

irodapiac irodaállomány CB Richard Ellis CBRE iroda
Kapcsolódó cikkek