Cégvilág

Már a Maruti Suzuki sem hasít jól

Júliusban – 2009 januárja óta első alkalommal – csökkent a személyautó-értékesítés Indiában. A múlt hónapban 134 ezer kocsit adtak el, 16 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A helyi iparági szövetség, a Society of Indian Automobile Manufacturers hozzáteszi, hogy a szubkontinens központi bankja 1,75 százalékkal emelte az irányadó kamatlábat, hogy megfékezze az inflációt, ám ez azonnal visszavetette a forgalmat, hiszen Indiában az autók négyötöde hitelfinanszírozás révén talál gazdára.

A Maruti, amely az Ázsia harmadik legerősebb gazdaságában elkelő autók majdnem felét adja, most hirtelen módosítani kényszerült termelési és értékesítési prognózisát. E szerint – egyebek mellett a hitelköltségek és az üzemanyag drágulása miatt – az április elsején kezdődött folyó üzleti évben mégsem éri el a korábban jelzett 15 százalékos eladásbővülést. Az irányadó kamatláb emelése a benzin és a gázolaj árának erős növekedését okozta – jelentette ki Vishnu Mathur, a Maruti egyik igazgatója.

Mindenesetre a Maruti Suzuki eladásai a második egymást követő hónapban csökkentek, és a visszaesés júliusban elérte a 25 százalékot. A múlt héten pedig azt jelentette be a cég, hogy a piac szűkülése miatt visszafogja a termelést. Nakanisi Sinzo, a Maruti Suzuki India vezérigazgatója azonban nem árulta el, mennyivel csökkentik a gyártást. Mindezek miatt már csak egy számjegyű forgalomnövekedésre számít ebben az üzleti évben az 54,2 százalékig a japán Suzuki Motor tulajdonában lévő indiai vállalat.

A Tata Motors, a Jaguar Land Rover csoport tulajdonosa pedig bejelentette, hogy a múlt hónapban 6 százalékkal, 64 ezer elá esett a júliusi értékesített darabszám. A Tata hazai értékesítése 38 százalékkal, 17,2 ezerre esett júliusban, főleg azért, mert a világ legolcsóbb autójaként hirdetett Nano iránti kereslet 64 százalékkal zuhant. Pedig a júniusban zárult negyedévben még a Nano is kelendő volt, viszont a Tata csoport hazai eladásai már akkor is 69 ezer darabra estek a tavalyi április–június közti időszakban elért 78 ezerről.

autópiac termelés Maruti Suzuki indiai India
Kapcsolódó cikkek