Cégvilág

Már az olaj sem kell - Örülünk?

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) közölte: a jelenlegi gazdasági bizonytalanság hatására csökkenti az éves olajigényre vonatkozó prognózisát.

A párizsi székhelyű szervezet havi jelentésében úgy vélekedett, hogy a globális gazdaság lassulása növelte a W alakú esélyét. Ennek hatására az ügynökség a korábbi mennyiség helyett most napi 60 ezer hordóval kevesebb, 89,5 millió hordós olajfogyasztást jósol a 2011-es év minden napjára - jelenti az AP.

A jelentés kissé homályosan fogalmaz, mondván: bizonyos körökben a dupla visszaesés félelmét kelti a jelentős európai és amerikai adósságszint, valamint a kínai és indiai gazdaságok dinamikájának csökkenése. Ugyanakkor az IEA az által érzékelt piaci ijedelmek hatására úgy vélekedett, hogy a korábbi, évi 4 százalékos globális növekedési előrejelzése "optimistának tűnhet a jelenlegi környezetben".

A szervezet ugyanakkor napi 1,6 millió hordóval emelte a jövő évre vonatkozó olajkeresleti prognózisát, a 91,1 millió barreles napi fogyasztás azért alakulhat ki, mert a fukusimai áramkiesés hatására Japánnak jóval több olajat kell felhasználnia az energiatermeléshez.

Az amerikai referenciaolaj, a WTI árfolyama rövid idő alatt 20 százalékkal csökkent: az alacsonyabb olajár pedig zsugorodó keresletet vetít előre: lassuló szállítmányozási, kereskedelmi és közlekedési makroadatokkal a közeljövőben, amelyek mind csökkenő GDP-t jelentenek.

olajár kereslet energia ügynökség olaj IEA
Kapcsolódó cikkek