Cégvilág

Nagy a baj: Összefognak az LCD-gyártók

A Sony, a Toshiba és a Hitachi japán elektronikai vállalatok megállapodást kötöttek kis- és középméretű LCD panel gyártási tevékenységük összevonásáról egy közös vállalatba.

A közös vállalat több mint 20 százalékos világpiaci részesedéssel piacvezető lesz a kis- és középméretű LCD panelgyártásban. A három japán elektronikai vállalat a dél-koreai és tajvani cégek által támasztott intenzív konkurenciával, versenyképességük megőrzésének szükségességével indokolták döntésüket.

Az LCD panelek világpiacán a dél-koreai és tajvani vállalatok a tévékészülékekhez szükséges nagyméretű képernyők terén a japán vállalatok piaci részesedését már 10 százalék körülire szorították vissza. A kis- és középméretű LCD panelek piacán azonban a japán vállalatok részesedése még 40 százalék körül van.

Mint arról beszámoltunk, a dél-koreai LG immár másodszor csökkentette a jövő évre vonatkozó beruházási és befektetési (capex) előirányzatát, miután a mobilkészülékek növekvő népszerűségével párhuzamosan jelentősen visszaesett az LCD televíziók eladás.

A második negyedévben rekord alacsony, mindössze 6 százalékos növekedés produkált az LCD televíziók értékesítése világszerte és a folyamat az év második felében is tart majd. Ezt jelzi, hogy a világ vezető televíziógyártói, köztük az LG mellett a Sony és a Samsung is csökkentik az éves értékesítési terveiket és az árakat is. A 40-42 hüvelykes képátlójú LCD panelek árai 10 százalékkal estek vissza ebben az évben.

 

toshiba képernyő sony lcd gyár hitachi gyártás
Kapcsolódó cikkek