Cégvilág

Nő a hazai gázbiztonság - Kész az új vezeték

Az FGSZ Zrt. újabb határösszekötő gázvezetéket adott át, ezúttal horvátországi partnerével. A beruházással létrejött a térségi észak–déli gázfolyosó egy újabb eleme, kibővült a környező országok együttműködésével, az FGSZ kezdeményezésére formálódó NETS hálózat, Horvátország megszűnt egyetlen importvezetéktől függeni, javult a térség gázbiztonsága, s likvidebbé válhat a gázpiaca is.

A napokban üzembe helyezték a Magyarország és Horvátország közötti gázvezetéket. Az építtetők – az FGSZ Földgázszállító Zrt. és horvát partnere, a Plinacro – még 2007-ben kezdtek tárgyalásokat egy, a két ország nagynyomású földgázszállító rendszerét összekapcsoló vezeték megépítéséről. A helyszíni kivitelezés 2009 szeptemberében indult. Mivel a Magyar Energia Hivatal korábbi állásfoglalása szerint a 80 milliárd forintos beruházás révén javul a hazai gázellátás biztonsága, a projekt költségei meg fognak jelenni a gázárakban.

A magyar–horvát vezeték mindkét irányú szállításra alkalmas, de egyelőre csak a Magyarországról történő kivitelhez szükséges kompresszorállomást építették meg. A horvátországi kompresszorra csak akkor lesz szükség, ha felépül az ország cseppfolyós földgázt fogadó kikötője, az Adria LNG. Akkortól a terminálon gázzá visszaalakított szénhidrogén Magyarországon keresztül a térség számos államába eljuttatható.

A cső üzembe helyezése nagy jelentőségű Horvátország számára is, amelynek eddig csak egy importvezetéke volt, viszont beszerzése diverzifikálására törekszik. „A csövön jelenleg egy exportőr szállít gázt” – tudtuk meg a hazai nagynyomású földgázhálózat tulajdonosa és üzemeltetője, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójától.

Zsuga János tájékoztatása szerint Magyarország számára két szempontból is nagy jelentőségű a most üzembe helyezett interkonnektor. Egyrészt jól szolgálja azt a hosszú távú stratégiát, hogy térségi gázelosztó központtá váljunk, az új cső ugyanis az észak–déli gázfolyosó egyik eleme. Másrészt az átadással orosz–olasz tranzitútvonalat nyitottunk meg. Minél több gáz halad keresztül Magyarországon, annál nagyobb az ország gázbiztonsága is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Zsuga János Horvátország gáz Adria LNG interkonnektor vezeték FGSZ cső
Kapcsolódó cikkek