Cégvilág

Ön kapott már céges italellátást? - Így cafetériázunk mi

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu oldal legutóbbi felmérésének fókuszában a magyarországi munkáltatók által nyújtott béren kívüli juttatások voltak.

A felmérésben önkéntesen és anonim módon résztvevő 80 ezer munkavállaló adatai szerint 2011 első félévében a dolgozók mintegy háromnegyede részesült valamilyen juttatásban. A munkáltatók leggyakrabban meleg étkezési utalványt biztosítanak munkavállalóiknak a havi jövedelmet kiegészítendő juttatásként, de a válaszadóknak csak kevesebb, mint a fele, 46 százalék-a számolhat ezzel.

Üdülési csekket a munkavállalók 16 százaléka kapott az első, és 15 százalékuk a második negyedévben. A vállalat által biztosított mobiltelefont magáncélokra a felmérésben részt vevők 15 százaléka használhatta az első, és 16 százalékuk a második negyedévben. A munkaidő rugalmas alakításával a munkavállalók 16 százaléka élhetett az első három hónapban, 17 százalékuk a második negyedévben. Helyi utazási bérletet a munkavállalók 15 százalék-a kapott az első félévben. Ingyenes italellátásban az alkalmazottak 11 százaléka részesült az év elején, a második negyedévben 13 százalékuk.

Minden juttatással kapcsolatban megállapítható, hogy a hierarchia csúcsa felé haladva bővülnek a juttatások. Míg a szakképzett alkalmazottaknak csupán 4 százalék-a vesz részt a vállalat által finanszírozott képzéseken, a középvezetők 5, a felsővezetőknek pedig 8 százaléka bővítheti ismereteit a vállalat költségére.

A rugalmas munkaidővel is a vállalat vezetői élhetnek leginkább: az adminisztratív alkalmazottak 10 százaléka, a középvezetők 22 százaléka, felsővezetők 35 százaléka dolgozik rugalmas beosztásban.

Vállalati mobiltelefont a középvezetők harmada (34 százalék), a felsővezetőknek több mint a fele kap (52 százalék). A Fizetesek.hu adatai szerint a felsővezetők harmada kap notebookot és szolgálati személygépkocsit munkaadójától. Mindegyik pozíciószinten a meleg étkezési utalvány a leggyakoribb juttatás. Az arányok azonban változnak: a segédmunkások és szakképzett alkalmazottak harmada, az adminisztratív alkalmazottak 40 százaléka, a közép- és felsővezetők több mint fele részesül ebben a juttatásban.

A legtöbb juttatást a külföldi magántulajdonú cégek adják, hiszen az alkalmazottaik 90 százalék-a részesül béren felüli juttatásban, míg az állami tulajdonú cégek alkalmazottainak háromnegyede, a belföldi magántulajdonú cégek esetében a munkavállalók 65 százaléka kap juttatást.

 

cafetéria állásportál béren kívüli juttatás felmérés workania Fizetesek.hu
Kapcsolódó cikkek