Cégvilág

Plázák: nálunk döcög, a szomszédoknál dübörög a piac

A régió országai 2013-ig másfélszeresére növelik a kiskereskedelmi ingatlanok területét. Románia és Bulgária dübörög, ezzel szemben Magyarország nagyon lassan halad előre. A beruházókat elriasztja a vásárlók és a jó lokáció hiánya.

A közép-európai országokban körülbelül 6 millió négyzetméterrel bővül a bevásárlóközpontok kínálata 2013-ig, az átadások már a jövő év közepén megkezdődnek – állítja a PMR tanácsadó társaság régiós körképe. A legnagyobb növekedés Bulgáriában és Romániában volt az elmúlt három évben, így a vizsgált országokban – az említetteken kívül Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában – 2010 végére 12 millió négyzetméterre nőtt a kiadható területek nagysága. A bolgár és a román piac gyorsabban növekedett, mint a többi kelet-európai ország, így a fejlődés ott várhatóan továbbra is kitart. A felmérés szerint Lengyelország ezentúl is vonzó terep lesz a befektetők számára, ugyanis jól élt azzal az adottságával, hogy az ország egyedüliként nem szenvedett el számottevő visszaesést a válság alatt a kiskereskedelmi forgalomban.

A brit–amerikai hátterű PMR elemzője viszonyításképpen Magyarországot emeli ki, ahol a legkisebb iramú az új bevásárlóközpontok átadása, és ez várhatóan így is marad 2013-ig, Csehországgal egyetemben. A szolid bővülés a két ország számára körülbelül 400 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület átadását jelenti a következő években.

A tanácsadó társaság igen reális képet fest Magyarországról, ahol a kiskereskedelmi ingatlanok piaca csak a stabilitás jeleit mutatta 2011 első felében. „A piaci szereplők alkalmazkodtak a helyzethez, és várják az előbb-utóbb elkerülhetetlen fellendülést. A piac vegyes képet mutat, mivel néhány pláza – különösen a jól kigondolt stratégiájú, jó elhelyezkedésű projektek – fejlődik, sőt akár virágzik is, míg más bevásárlóközpontok még mindig szenvednek a válság hatásaitól” – mondta Koroknai Szabolcs, a Colliers International budapesti irodájának társigazgatója az ingatlan-tanácsadó cég legfrissebb kiskereskedelmi piaci jelentése kapcsán.

A piac nem kapott említésre méltó segítséget sem, a belföldi kereslet nem mutatott érzékelhető változást az év első felében, a statisztikai adatok pedig stagnálást mutatnak a kiskereskedelmi forgalomban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezenkívül nem érződött semmilyen pozitív hatása az év eleji szja-változásoknak sem, és úgy tűnik, hogy a kilábalás a jelenlegi helyzetből egy elhúzódó folyamat lesz.

Ennek megfelelően az év első felében csak egy nagyobb kiskereskedelmi központ nyitotta meg a kapuját, az Ablon által fejlesztett Europeum a Blaha Lujza téren. Ebben az évben Budapesten még két átadás várható: októberben nyílik meg az Orco Váci1 projektjének első három emelete, valamint szeptember végén a KöKi Terminál nyitja meg a kapuit. Vidéken az Árkád Szeged és a Siófok Pláza átadása színesíti a kínálatot. Új fejlesztés sem indul mostanában, egyedül a Wing szánta el magát idén tavasszal arra, hogy újjáépítse a Budapest XII. kerületében található Hegyvidék bevásárlóközpontot mintegy ötmilliárd forint értékű beruházás keretében. 

„Az igazat megvallva már túl vagyunk a magyar plázaboomon, az egészséges viszonyokat figyelembe véve különösebben már nincs szükség újabb kereskedelmi terület kialakítására” – mondta a Világgazdaságnak Koroknai Szabolcs. A fejlesztők azonban önös érdekből, a jobb lokációkon, a versenytársak kárára belevágnak újabb létesítmények építésébe, amelyek fejlesztése 2013–15-re fog tolódni – tette hozzá a szakember. A fejlesztőket jelenleg a fizetőképes, költeni hajlandó vásárlók és a jó lokáció hiánya riaszthatja el a megvalósításoktól.

A mostani ismeretek szerint szinte biztosan megépül a Futureal csoport által megálmodott Etele City Center. A tervbe vett fejlesztéssel kapcsolatban Futó Péter, a csoport elnöke korábban elmondta, hogy a Kelenföldre tervezett projektjük kizárólag a 4-es metrótól függ, akkor kezdik el az előbérleti megállapodásokat és a fejlesztést magát, ha az új metróvonal elindításának időpontja eldől.

Koroknai Szabolcs szerint a következő két évben egyre nagyobb lesz az aktivitás a régebbi, jó elhelyezkedésű, de haldokló koncepciójú központoknál, hogy megújítsák megjelenésüket és szolgáltatásukat az új bérlők vonzása érdekében.

Bevásárlóközpontok

(fejlesztések értékbeli megoszlása, százalék)

Forrás: PMR

2008–10 2011–13*

Lengyelország 34 46

Románia 25 22

Bulgária 15 10

Csehország 10 8

Szlovákia 9 8

Magyarország 7 6

* Előrejelzés.

Forrás: PMR

2008–10 2011–13*

Lengyelország 34 46

Románia 25 22

Bulgária 15 10

Csehország 10 8

Szlovákia 9 8

Magyarország 7 6

* Előrejelzés. -->

Köki Terminál Váci1 Europeum ingatlan pláza kiskereskedelem
Kapcsolódó cikkek