Cégvilág

Putyin bekeményít? - Hatalmi játszmák a Gazpromnál

Viktor Zubkov, Oroszország első miniszterelnök-helyettese továbbra is az ország legnagyobb vállalatának, a Gazpromnak az elnöke marad - közölte a Kreml illetékese.

Az The Moscow Times emlékeztetett arra, hogy Dmitrij Medvegyev elnök idén arra utasította a minisztereit és az adminisztráció vezetőit, hogy két lépcsőben mondjanak le az állami ellenőrzés alatt álló vállalatok igazgatóságában viselt tisztségeikről. A jelek szerint Zubkov kivételnek számít.

"Zubkov nem fog távozni október 1-ig" közölte Arkagyij Dvorkovics, Medvegyev gazdasági tanácsadója. A végső döntés során "figyelembe veszik majd a vállalat érdekeit" - hangoztatta. Dvorkovics szerint a Zubkov ügy megítélésekor több lehetőséget is figyelembe vesznek majd, kezdve attól, hogy a miniszterelnök-helyettes esetleg kilép a vállalattól, egészen addig, hogy Zubkov a Gazprommal kapcsolatos titkos adatokat adhat át.

A RIA Novosztyi pár hónapja arról írt, hogy Medvegyev azzal igyekszik teret hódítani a 2012-es elnökválasztás előtt, hogy elbocsájtja Vlagyimir Putyin miniszterelnök legközelebbi szövetségeseit az olaj -és gázipari szabályozó hatóságok és vállalatok igazgatóságágból. Az akkori kommentárok szerint a helyzet azt mutatja, hogy növekszik a feszültség Medvegyev és korábbi pártfogója, Putyin között.

Oroszország jövő márciusban elnököt és kormányt választ. Zubkov egyelőre nem nyilatkozott a terveiről, de minden más vállalat igazgatótanácsából kilépett.

zubkov igazgatótanács Medvegyev Putyin Gazprom
Kapcsolódó cikkek