Cégvilág

Rabszolgamunkával vádolják a spanyol Zarát

A spanyol divatkereskedelmi vállalatot, az Inditexet rabszolgamunka alkalmazásával vádolja a brazil munkaügyi minisztérium. Az egyebek mellett a Zara és a Bershka üzletláncok tulajdonosának 30 beszállító üzeméről készítettek kompromitáló felvételeket civil szervezetek.

Az egyik brazil leleplező tévéműsor riporterei az egyik adásban az Inditexnek dolgozó gyárak munkásait mutatta be. A felvételen a bolíviai menekültek rabszolgákhoz hasonló munkakörülmények között varrják a spanyol konszern üzleteibe szánt ruhákat.

Az Inditex tulajdonosa, Amancio Ortega a világ hetedik leggazdagabb embere, vagyona a Forbes becslése szerint eléri a 31 milliárd dollárt.

A Zara, - amelyet egykor a Louis Vuitton divatigazgatója Daniel Piette a „világ talán leginnovatívabb, s legpusztítóbb kiskereskedelmi hálózataként” aposztrofált – kiegészítői, s ruhái jó részét – csaknem felét Spanyolországban készítik. Míg 26 százalékukat Európa többi részén, s 24 százalékát a világ többi részén készítik, jobbára ott, ahol olcsó a munkaerő.

A vállalat stratégiája az, hogy a boltok polcain nem olyan gyorsan forgó termékeket, mint például a farmerekből, pólókból ott helyben megvarrnak egy mintát, amit leküldenek bérgyártásba. A brazil hatóságok szerint az említett 33 dél-amerikai üzemben 55 ezer ruhadarabot varrtak az elmúlt három hónapban.

A tévériportban egy bolíviai dolgozó elmondta, hogy azt a farmert, amelyet Brazíliában 126 dollárért adnak el, annak előállítási költsége 1,14 dollár. Ezt az összeget osztják szét azok között, akik részt vesznek a gyártási fázisban, ami egy farmer esetében akár hét dolgozót is jelenthet. A dolgozók átlagos havi juttatása 569 dollár, amelyért naponta 12 órát dolgoznak.

A hatóságok szerint a munkabiztonsági feltételek is kritikán aluliak, találtak olyan tűzoltó készüléket, amelynek műszaki szavatossága 1998-ban lejárt.

A Zara képviselői közleményükben az írják, ami a gyárakban történt, az a vállalat etikai kódexének súlyos megszegését jelenti, s felhívta az érintett gyárak figyelmét arra, hogy rendezzék a helyzetet a gyárakban. Biztosítottak arról, hogy a helyi munkaügyi hivatallal közösen szigorítják a varróüzemek ellenőrzését annak érdekében, hogy ilyen eset többet ne forduljon elő.

rabszolgamunka Brazília Inditex bérgyártás Louis Vuitton Zara
Kapcsolódó cikkek