Cégvilág

Robotokra cseréli az alkalmazottakat a Foxconn

Az egyik legnagyobb távol-keleti bérgyártással foglalkozó vállalat, a Foxconn azt tervezi, hogy három éven belül egymillió robotra cseréli le a kétkezi munkásokat a következő három évben.

A következő három évben egymillió robotot helyez üzembe a Foxconn, amely a tervei szerint csökkenti a vállalat munkaerőre fordított költségeit és javítja a hatékonyságot – jelentette be a a vállalat vezérigazgatója Terry Gou, a dolgozóknak rendezett pénteki összejövetelen.

A robotok olyan egyszerűbb feladatokat fognak végezni, mint a hegesztést és egyes összeszerelési munkákat. A Foxconn üzemeiben jelenleg 10 ezer robot működik, jövőre ez a szám 300 ezerre emelkedhet, s három éven belül egymillióra emelkedhet.

A vállalat mintegy egymillió dolgozót foglalkoztat Kínában, s több alkalommal került az újságok címoldalára a dolgozók öngyilkosságai miatt, a vállalat megrendelői – egyebek mellett a HP, az Apple és a Sony is – kezdeményezték, hogy  a Foxconn indítson belső vizsgálatot az ügyben. Legutóbb a Foxconn Chengdu tartományban fekvő gyárában történt balesetben két ember meghalt és mintegy 16 megsérült.

foxconn dolgozók bérgyártás munkaerő hegesztés robot
Kapcsolódó cikkek