Cégvilág

Visszapillantó tükör nagyhatalom leszünk?

Mátészalkán megkezdődött a kivitelezése annak az autókra visszapillantó tükröket előállító gyárnak, amelyet a két éve leégett 3600 négyzetméteres üzem helyett építtet a német Flabeg csoport.

Annak ellenére, hogy a frissen elkészült autótükör-gyártó üzem – amely a hírek szerint Európa legnagyobb kizárólag visszapillantó tükrökhöz való üveget gyártó üzeme volt – leégett, az akkor 290 fős Flabeg Automotive Kft. folytatta a munkát, és az elmúlt évben már ismét nyereséget ért el.

Ezt úgy sikerült, hogy egyrészt két üzemet is bérel a cég Mátészalkán, ahol, ha csökkentett teljesítménnyel is, de folytatódott a termelés, másrészt az anyacég megrendeléseket és munkaerőt csoportosított át Mátészalkáról franciaországi és lengyelországi gyárába.

Hírek szerint azért csupán most kezdődött meg az új üzem építése, mert elhúzódtak a tárgyalások a biztosítóval – a kár meghaladta a kétmilliárd forintot –, valamint lassan ment a fővállalkozó kiválasztása is.
A gyár elkészültéig mintegy 320 millió forintos állami támogatásban részesült, és úgy tudni, az újjáépítés mögött is lesz állami támogatás. A Flabeg jogelődje a Schott Desag Hungaria Kft. volt, amelyet a Carl Zeiss csoport 2003-ban adott el a Flabeg GmbH-nak.

mátészalka visszapillantó tükör gyár Flabeg schott desag
Kapcsolódó cikkek