Cégvilág

Visszautasították, ezért támad a Dreher tulajdonosa

Nem csekély, mintegy 10 milliárd dollárra rúgó ellenséges felvásárlási ajánlatot tett az ausztrál Foster sörfőzdére a SAB Miller azután, hogy a dél-afrikai és észak-amerikai vegyesvállalat nem tudott megegyezni az ausztrálok felügyelőbizottságával az ajánlatról.

A SAB Miller a részvényenkénti 4,90 ausztrál dolláros ajánlatát egyenesen a részvényeseknek címezte. Ez ugyanakkora ár, mint amennyit a júniusi ajánlatkor fizetett volna az ausztrál cégért, s amelyet a vállalat vezetősége visszautasított, mondván túl „olcsón” adnák el a céget.
A forgalma alapján a világ második legnagyobb söripari vállalatának közvetlen ajánlata meglepte az elemzőket, akik inkább arra számítottak, hogy a SAB a Foster éves jelentését követően tesz majd újabb ajánlatot. Az elemzők szerint ugyanis az ausztrál vállalat az előrejelzéseknél gyengébb eredményt fog közölni.

A SAB Miller azért is érezheti elérkezettnek az időt egy – akár ellenséges – felvásárlásra, mert az elmúlt hetek tőzsdei mélyzuhanása következtében a Foster részvények árfolyama is mélybe zuhant. Egyedül szerdán emelkedett 3 százalékot az ajánlattétel hírére.

A Foster nem kívánta kommentálni a SAB felvásárlási ajánlatát. A felügyelő bizottság csütörtökön tárgyal az ajánlathoz – tudta meg a Finantial Times a vállalathoz közel álló forrásból. Ám arra kevés az esély, hogy a vezetőség megváltoztatja álláspontját.

A SAB Miller bennfentese pedig úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a Forster részvényesek előrelépést szeretnének az ügyben tekintettel arra, hogy június óta nem érkezett más ajánlat a társaságra. A SAB szerint az ajánlatuk vonzó, így a részvényeseknek érdemes azt elfogadni. „Mivel a Foster nem mutatott elkötelezettséget a felvásárlási ajánlat elfogadása iránt, a SAB Miller elhatározta, hogy közvetlenül a részvényeseknek tesz ajánlatot” – áll a avállalat közleményében.

Az elemzők szerint nagy a valószínűsége annak, hogy ha nem is most, de 12 hónapon belül egy nagybefektető – vélhetően a SAB Miller – tulajdonába kerül az ausztrál sörfőzde.

A SAB Miller a világ második legnagyobb söripari vállalata. 1895-ben Dél-Afrikában alapították a South African Breweries (SAB) sörgyárat. A cég 1993-ban vásárolta meg a főleg Észak-Amerikában jelen lévő Miller Brewing Company-t. 2002-ben változtatták a nevüket SABMiller-re. A SAB a tulajdonosa egyebek mellett a magyar Dreher Sörgyárak Zrt.-nek is.

A világ legnagyobb sörgyártója, a belga Anhauser-Busch InBev, amely egy 2008-ban létrejött fúziónak köszönhetően a világ piacának 25 százalékát birtokolja.

felvásárlás SAB Miller anhauser-busch ellenséges foster Dreher
Kapcsolódó cikkek