Cégvilág

9 milliárdot vasalna be Pécstől a Suez

Közel kilencmilliárd forintot kér Pécs önkormányzatától a helyi vízmű korábbi tulajdonosa a vállalat önkényes átvételéért. A francia Suez Environnement, a Pécsi Vízmű Zrt. korábbi tulajdonosa tegnap hozta nyilvánosságra a Compass Lexecon könyvvizsgáló cég számítását.

E szerint a város kamatok nélkül 26,6 millió euróval, napi árfolyamon 7,7 milliárd forinttal tartozik a vállalatnak, amiért 2009-ben felmondták a vízmű üzemeltetési szerződését. A kamatok mintegy 5,5-6 millió eurót jelentenek. Akármilyen számadat is lesz a végleges, az borítékolható, hogy a pécsi önkormányzat nemcsak a múlt heti számot, hanem a most kiadottat sem fogadja el. A városházán korábban többször is hangoztatták, hogy 1-2 milliárd forint körüli értékben talán meg tudnának egyezni.

Így azonban egyszerre két bíróság előtt folyhat tovább a szövevényes ügy. Az önkormányzat számítási hibákkal, összegszerű tévedésekkel, helytelen következtetésekkel vádolta a szakértői véleményt, s elhangzott az is: megpróbálnak még egyeztetni velük, de ha ez sikertelen, jöhet a választott bíróság.

A jogi útvesztő másik elágazása a Legfelsőbb Bíróságra vezet: ott várhatóan jövő hétfőn mondanak ítéletet a szerződés felmondásáról. Pécs 2009-es lépését ugyanis korábban még választott bíróság jóváhagyta, a helyett a döntés helyett azonban új eljárásra kötelezték őket. Ez utóbbi határozatot támadta meg a város a Legfelsőbb Bíróságnál.

A város rendkívül rossz anyagi helyzetében óriási csapás volna, ha végül a Sueznek adnának igazat. Pécs ma az egyik legeladósodottabb magyar város, hitelállománya a 40 milliárd forintot is elérheti, ennél csak a jóval népesebb Budapestnek van több hitele. A város nem véletlen jelezte azt sem: visszavágnának, akár 20 milliárdra is perelnék a francia céget károkozásért.

Új részvényesek az új vízműcégben

Tizennégy Pécs környéki település vásárolt a megyeszékhely önkormányzatától tulajdonrészt a Tettye Forrásház Zrt.-ben, abban a cégben, amelyet 2009-ben hozott létre Pécs városa, hogy átvegyék a vízműt.

Azóta gyakorlatilag a város teljes környezetében a Tettye vette át a vízszolgáltatást. A Pécstől 15 kilométerre lévő Szalánta az egyetlen falu, ahol még mindig a Suez adja a vizet.

Azóta gyakorlatilag a város teljes környezetében a Tettye vette át a vízszolgáltatást. A Pécstől 15 kilométerre lévő Szalánta az egyetlen falu, ahol még mindig a Suez adja a vizet. -->

compass lexecon legfelesőbb bíróság Pécsi Vízmű városháza kamat
Kapcsolódó cikkek