Cégvilág

A VW ultimátumot adott a Suzukinak

A Suzuki Motor Corp. hétfőn azt közölte, hogy megszakíthatja kapcsolatát a legnagyobb európai autógyártó csoporttal, a Volkswagennel, és arra kéri majd a német céget, hogy adja el részesedését a japán vállalatban - közölte hétfői számában a Nikkei című japán gazdasági napilap.

A lapjelentésre válaszul a Volkswagen leszögezte, hogy nem kíván megválni Suzuki részesedésétől. A Volkswagen vasárnap szerződésszegéssel vádolta a japán Suzuki autógyárat. A panasz közvetlenül az Esztergomban gyártott SX4-es típust érinti.

A Volkswagen hivatalos közleménye szerint a Suzuki megsértette az 2009-es partnerségi megállapodást azzal, hogy dízelmotorokat vásárol egy más gyártótól, vagyis nem a Volkswagentől. A közlemény szerint a Suzukinak "néhány hete" van a helyzet orvoslására, de nem írták, mit tesznek, ha a "néhány hét" eredménytelenül telnék el.

A Suzuki megmaradt a régi partnernél, a Fiatnál, amikor június végén kiválasztotta az 1,6 literes dízelmotort a Magyarországon gyártott SX4-es típushoz - emlékeztetett még vasárnapi jelentésében a Reuters hírügynökség, hozzátéve, hogy a Suzuki 2006 óta vásárol 2 literes dízelmotort az SX4-hez, amelyet Esztergomban gyártanak, együtt a Fiat Sedici modelljével.

A Volkswagen 2009. decemberben megszerezte a Suzuki részvényeinek 19,9 százalékát a két cég stratégiai együttműködési megállapodása keretében, 1,7 milliárd euróért. A Suzukinak 1,5 százalékos tulajdonrésze van a német járműgyártóban.


 

Sedici Suzuki Volkswagen SX4 fiat részesedés
Kapcsolódó cikkek