Cégvilág

Csődvédelem alatt az airBaltic - Mi lesz a budapesti járattal?

Csődvédelmet kért az airBaltic. A tulajdonosok egymásra mutogatnak, a kisebbségi tulajdonos a lett államot hibáztatja. Több járat már megszűnt; Budapest a téli menetrendig még jár.

Az airBaltic privát részévényese a vezérigazgató Bertolt Flick tulajdonát képező Baltic Aviation System (BAS), miután a lett kormánnyal a viszonya igencsak megromlott, hajlandó lenne akárhogy teljes mértékben végrehajtani azt a tőkeemelést, melynek lehetősége először hat hónapja merült fel - derül ki egy a Turizmus Online szerkesztőségének eljuttatott közleményből. Bertolt Flick azt tartotta volna üdvösnek, ha a lett állam nyúl a hóna alá és közösen hajtják végre a tőkeemelést. A Flick szerint kisebbségi tulajdonos lett állam következetesen halogatta a tőkeemlést lehetővé tevő döntését.

Hogy a patthelyzetből kikerüljenek, szeptember 16-nán a két tulajdonos állítólag megegyezett a tőkeemelés feltételeiben. Ennek ellenére a kormány szeptember 20-án visszalépett, illetve nem járult hozzá ahhoz, hogy a BAS egyoldalúlag hajtsa végre a tőkeemelést, viszont váratlanul bejelentette részvényei eladását. Legalábbis Bertolt Flick szerint.

A cég közleménye szerint a csődvédelem megkérésével egyidejűleg a lett jogszabályoknak megfelelően az airBaltic a folyamatos működésről szóló tervet nyújtott be a bíróság részére. Következésképpen a lett kormány tulajdoni hányada ellenére nem akadályozhatja meg a légitársaságal kapcsolatos döntéseket. Hogy ez így történjen, az eljáró bíróság megbízottat nevezett ki, aki a felügyeli az összes érintett fél - részvényesek, vezetőség és felügyelő bizottság - által követendő csődvédelmi tervet.

Szintén igyekeztek megnyugtatni a közleményben, hogy a légitársaság vezetésének összetétele nem változik a csődvédelmi eljárás során - közölte a légitársaság. Az airBaltic működése folyamatos lesz az időszak során. Bármely járat törlése esetén az utasokat megfelelő időben informálják. A vezetés jelenleg tárgyalásokat folytat az érintett felekkel. A lett kormány kivételével mindnyájuk kész támogatni a légitársaságot a jövőben Bertolt Flick szerint.

bas tőkeemelés légitársaság csődvédelem járat airbaltic
Kapcsolódó cikkek