Cégvilág

Durvul a helyzet: Felszámolja gázcégét Ukrajna

Az ukrán miniszterelnök közölte: felszámolják az állami gázcéget és minden, Oroszországgal kötött szerződést megsemmisítenek.

Nikola Azarov miniszterelnök a RIA Novosztyi tudósítása szerint elmondta: megkezdik a Naftogaz felszámolását és a későbbiekben új cégek veszik át a gázcég szerepét, ezzel együtt minden, korábban Oroszországgal kötött szerződést semmisnek tekintenek. Ezzel tovább mérgesedik az orosz-ukrán gázvita, hiszen Moszkva korábban már közölte, hogy irányítási jogot szeretne szerezni az ukrán gázcégben.

Bíróság elé citálná Kijev Moszkvát, amennyiben az nem hajlandó számára csökkenteni október közepéig a gáz árát - ismertette a fejleményeket a legújabb orosz-ukrán gázcsörte fejleményeit egy neve elhallgatását kérő tisztviselő.

Ukrajna hónapok óta igyekszik újratárgyalni a 2009-es megállapodás részleteit. Amennyiben nem sikerül, Oroszország elzárhatja a gázcsapot, ami nem csaj Ukrajnát, hanem Európa egyéb részeit is kellemetlenül érintené. Az ominózus 10 évre szóló megállapodás magasabb árakat tartalmaz, mint amit Moszkva egyes európai országok számára kötött ki, ami miatt Viktor Janukovics elnök kormánya folyamatosan támadja a szerződést.
 
A szerződés aláírása volt az egyik indoka annak, hogy Julia Tyimosenko volt miniszterelnököt hatalommal való visszaéléssel vádolták meg. A politikus jelenleg előzetes letartóztatásban van. Janukovics augusztusban Moszkvában járt, hogy személyesen tárgyaljon Dmitrij Medvegyev elnökkel, ám nem sok sikerrel. Később az ukrán energiaügyi miniszter is kísérletet tett a szerződés megváltoztatására.

Naftogaz Ukrajna gázszerződés ukrán Orosz Gazprom
Kapcsolódó cikkek