Az éves különbözetből egy átlagos, kétgyermekes család ki tudná fizetni az iskolakezdést. Sőt, erre még a csatornadíj is rárakódik; ennek esetében még kirívóbb a különbség: több mint 400 forint köbméterenként. Az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. éppen ezért örül az Orbán Viktor miniszterelnök  által felvázolt tervnek; így egységes szempontrendszer szerint képeznék az árakat, amely egyszerre veszi figyelembe a társadalmi elvárásokat, a vízgazdálkodási, a közegészségügyi, a gazdaságossági és a műszaki szempontokat. A változtatás egy húsz éve fennálló aránytalanságot rendezne.
 
Két évtizede várja a szakma az év végéig a kormány elé kerülő víziközmű-törvényt, amely a tervek szerint hatósági árat vezetne be ebben a szektorban is. A koncepció szerint a szolgáltatásból befolyó bevételek egy részét kötelező lesz fejlesztésre fordítani - akár csatornázásra. Ez azért is lehet kiemelkedően fontos pontja a majdani törvénynek, mert hazánkban a csatornázottság jelenleg mindössze nagyjából 70 százalékos. Az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott törekvések szerint a kormányzat 2015-ig ezt az arányt 85-90 százalék körülire szeretné emelni, ami pedig nagyot lendíthet a rákötéssel most még nem rendelkező ingatlanok árán.
 
A kazincbarcikai székhelyű ÉRV ZRt. – mint az ország egyik legjelentősebb víziközmű szolgáltató cégének - vezérigazgatója azt reméli, hogy a régiójukban jelentkező tetemes mértékű lakossági tartozás is csökkenhet az árrendezés után; jelenleg ugyanis csaknem negyed milliárd forinttal tartozik a lakosság a szolgáltatónak.