Cégvilág

EU: Figyelmeztető levelet küldtünk, de nincs köze a médiatörvényhez

Az Európai Bizottság nyolc uniós tagállamnak küldött levelet, amelyben kérdéseket tesz fel az EU audiovizuális médiaszolgáltatásokra vonatkozó direktívájának (AVMS) betartásáról.

A címzettek: Magyarország Ausztria, Ciprus, Észtország, Németország, Lettország, Litvánia és Luxemburg. Neelie Kroes, az EU digitális átállásért felelős biztosa az EurActiv cikke szerint leszögezte, hogy a felsorolt országok esetében felmerült, hogy nem alkalmazzák megfelelően az AVMS-t, ugyanakkor egyik tagállam ellen sem indult jogsértési eljárás.

Más országok viszont nagyobb gondban lehetnek: a Bizottság nem kapott semmilyen visszajelzést arra vonatkozólag, hogy Szlovénia átültetné a jogszabályt, Lengyelország pedig az eddig információk szerint csak részben valósította meg ezt. Brüsszel mindkét tagállam esetében fontolgatja a jogsértési eljárást megindítását.

Jonathan Todd, Kroes szóvivője az intézkedések kommentálásakor hangsúlyozta, hogy a Magyarországnak küldött levél semmilyen összefüggésben nem áll a magyar médiatörvény körül kialakult uniós vitával, mert – mint mondta – azt a fejezetet sikeresen lezárták. A portál szerint a figyelmeztetések egyik fő témája a származási ország elve. Eszerint egy adott médiaszolgáltató kizárólag a származási országában alkalmazott jogszabályokat köteles betartani, nem azokat a tagállamokét, ahol esetleg jelen van.

audiovizuális médiaszolgáltatás avms direktíva Kroes EU levél
Kapcsolódó cikkek