Cégvilág

Hol a gödör mélye? - A legdurvább válságnál is gyengébb az építőipar

Az ágazati szereplők szerint sürgős állami intézkedésekre van szükség. Az év első hét hónapja sem hozta el a várt fellendülést az építőiparban: több mint egytizedével maradt el a termelés volumene a tavaly ilyenkori adattól.

Az újonnan közölt adatok a szakma korábbi szomorú jóslatainál is sötétebb képet festenek az ágazat állapotáról. Az ÉVOSZ, az építőipari szakszövetség szerint a nemzetgazdaságilag legnehezebbnek tekinthető 2008-as, 2009-es évben tapasztalt piaci súlyos számait az új adatok negatívan írják felül.

Szakértői szerint csak sürgős gazdaságpolitikai döntésekkel, kormányzati közreműködéssel lehet megakadályozni a hazai szakmai kultúra és a mögötte lévő vállalkozási képesség megsemmisülését.
Ismételten felhívják a döntéshozók figyelmét az irreálisan alacsony vállalkozási árakra, a jövedelemtermelő képesség drasztikus zuhanására, a lánctartozás mintegy 400 milliárd forintos szinten történő újratermelődésésére, a gazdasági perek burjánzására és elhúzódására, a létszámleépítések folytatódására.

A Társaság a Lakásépítésért Egyesület véleménye szerint a lakásépítések ilyen alacsony (és emellett tovább eső) szintje az ágazat további leépülését, az ebből a szegmensből eredő költségvetési bevételek elmaradását vonja maga után. Szükségesnek tartják, hogy a 2012. évi költségvetésbe tervezzék be a lakásépítéseket támogató érdemi előirányzatot. „Cserébe kap az ország: a támogatásokat meghaladó költségvetési bevételeket, energiahatékony, minőségi, legális építéseket; demográfiai ösztönző programot; munkahelyeket; jobban működő építőipart; a hazai kkv-k pedig megbízásokat” – fogalmaznak.

jövedelem lakásépítés Társaság a Lakásépítésért Egyesület költségvetés ÉVOSZ építőipar
Kapcsolódó cikkek