Cégvilág

Jelentősen drágul a rizs

Az új thai kormány a piacinál magasabb felvásárlási árat biztosít az ország rizstermelőinek. A helyi gazdák örömmel fogadják az intézkedést, amely azonban áremelkedéshez vezethet a globális piacon.

A thai kormány október 7-től indítja be programját, amelynek keretében korlátlan mennyiségben vásárolja fel a hazai rizstermelők áruját, a piacinál jóval magasabb áron. Az intézkedést örömmel fogadták a termelők, akik régóta panaszkodnak a nyomott felvásárlási árak miatt.

Az AP tudósítása szerint a thaiföldi gazdák már közölték, hogy csökkenti exportjukat, hiszen a piaci felvásárlók nem vehetik fel a versenyt az államilag szabott árakkal. Ez viszont csökkenti majd a globális kínálatot az amúgy is szűkös piacon. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint 2012-ben 20 százalékkal, 8 millió tonnára esethet vissza Thaiföld rizstermelése, így elképzelhető, hogy jövőre Vietnám lép az első helyre a szektorban.  Witchuda Chumme, a Siam Commercial Bank elemzője szerint egyértelmű, hogy a rizs ára jelentősen emelkedik majd.

felvásárlás Thaiföld rizs thai gazda
Kapcsolódó cikkek